Ryska lagstiftare kommer på tisdag att rösta om resolutioner som kräver att president Vladimir Putin erkänner två separatistiska regioner i östra Ukraina som oberoende.
Viacheslav Volodin, talmannen för dumans underhus, sa i ett uttalande att två resolutioner kommer att läggas fram till omröstning i syfte att erkänna den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk (DPR) och Folkrepubliken Luhansk (LPR) som oberoende.
Båda ligger i den östra ukrainska regionen Donbas där ryskstödda separatister har kämpat mot ukrainska styrkor sedan 2014.
Skillnaden mellan de två resolutionerna är att den första skulle vädja direkt till Putin att ”omedelbart” erkänna de två områdena som oberoende, medan den andra skulle skickas till Rysslands utrikesministerium och andra statliga strukturer ”för studier och feedback”.
”Det alternativ som får det största antalet röster under värderingen kommer att antas”, sa Volodin.
Ett sådant erkännande skulle i praktiken låta dödsstöten för Minskprotokollet – ett avtal om vapenvila som förmedlats av Frankrike och Tyskland i det så kallade Normandieformatet och som trädde i kraft 2015.
Det skulle också representera ytterligare en eskalering av krisen vid den ukrainska gränsen där Ryssland har stationerat mer än 100 000 soldater, vilket ökar rädslan för en invasion. Moskva har förnekat alla planer på att invadera men krävde garantier att Nato inte kommer att expandera till några andra före detta sovjetnationer, inklusive Ukraina, och ta bort trupper och vapen utplacerade i andra östeuropeiska länder.
Den hävdar att dessa är ett hot mot dess säkerhet och bryter mot tidigare fördrag.
Det är dock oklart om Putin skulle följa igenom om den första resolutionen antas som han nämnde Minskavtalet i hans samtal med sin franska motsvarighetEmmanuel Macron, under helgen.
En samtalsrunda i Normandieformat hölls också förra veckan.
”Vi vet vad vi ska göra”
Rösterna i duman kommer när Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är planerad att besöka Moskva på tisdag för att träffa Putin efter en endagsresa till Kiev där han diskuterade situationen med Zelenskyy.
Scholz uppmanade på måndagen Moskva att ”brådskande” visa tecken på nedtrappning och upprepade att ”Ukrainas suveränitet och territoriella integritet är oförhandlingsbara för Tyskland och våra partners”.
”Skulle Ryssland kränka den territoriella integriteten vet vi och våra partners vad de ska göra”, sade han, troligen med hänvisning till en lista över ekonomiska sanktioner som har upprättats mot Ryssland i fallet med ett militärt intrång i Ukraina.
Scholz kommande möte med Putin är det senaste i en uppsjö av diplomatiska samtal på hög nivå mellan Ryssland och västländer och bland NATO-medlemmar.
Putin och hans utrikesminister Sergej Lavrov verkade backa rutten på måndagen. På frågan av Putin om det fortfarande finns ”en chans” att förhandlingar om Rysslands krav kan ge resultat, Lavrov svarade att Rysslands ”möjligheter är långt ifrån uttömda”.
”Självklart bör de (förhandlingarna) inte vara oändliga, men jag tycker att vi ska fortsätta att fortsätta och bygga vidare på dem vid det här laget,” tillade han.
USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson enades också i ett samtal på måndagskvällen om att det ”återstod ett avgörande fönster för diplomati”.
Samtidigt förklarade Zelenskyy på tisdagen – som Washington varnade för förra veckan kan vara dagen för Rysslands invasion – en ”dag för nationell enhet” i en tv-adress på måndagskvällen.
”Den här dagen kommer vi att hissa nationella flaggor, sätta på blått och gult [the colour of the national flag] band och visa världen vår enhet”, sa han.
Han betonade att hans regering ”övervakar situationen, beräknar olika scenarier, förbereder anständiga svar på alla möjliga aggressiva handlingar” och berömde landets ”underbara armé”.
”Våra killar har unik erfarenhet och moderna vapen. Det här är en armé många gånger starkare än för åtta år sedan”, tillade han.
Han uppmanade också ukrainare som har lämnat landet, i synnerhet förtroendevalda och tjänstemän, att återvända.
”Ukrainas folk har anförtrott er att inte bara styra staten utan också att skydda den. Det är er plikt i en sådan situation att vara med oss, med det ukrainska folket”, sade han.