Exklusivt innehåll:

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Ryssland har utfärdat 720 000 snabbpass i östra Ukraina

Ivan Malyuta, bosatt i Donetsk, en stad i östra Ukraina kontrollerad av Moskva-stödda separatister, ansökte om ryskt medborgarskap denna månad och sa att han, hans fru och tre barn snart kommer att få ryska pass.

”Jag vill vara medborgare i Ryska federationen. Vi går mot det här, eller hur?” sa han vid ett migrationskontor i Donetsk.

Malyuta och hans familj kommer att ansluta sig till mer än 720 000 invånare i rebellkontrollerade områden i östra Ukraina som har fått ryskt medborgarskap och pass i ett påskyndat förfarande som allmänt ses som ett försök att understryka Rysslands inflytande i regionen.

Ryssland lade sin tyngd bakom ett separatistiskt uppror i östra Ukraina 2014, kort efter att ha annekterat Krim som svar på ett folkligt uppror i Kiev som avsatte en Kreml-vänlig president.

Moskva har förnekat att de har placerat ut trupper eller vapen till de rebellkontrollerade områdena, och regeringstjänstemän har upprepade gånger betonat att Ryssland inte är en part i konflikten, som har dödat över 14 000 människor.

Förutom den snabba vägen till medborgarskap har Ryssland erbjudit invånare i de självutnämnda republikerna Donetsk och Luhansk medlemskap i Kremls styrande parti och andra förmåner, som dess covid-19-vacciner eller handelspreferenser för lokala tillverkare.

Ukraina har förskräckts över ansträngningarna mitt i stigande spänningar och rädsla för en ny invasion. Utrikesminister Dmytro Kuleba uppmanade EU förra veckan att införa sanktioner mot Ryssland för ”dess illegala massutfärdande av ryska pass till ukrainska medborgare”.

På tisdagen vädjade ryska lagstiftare till president Vladimir Putin att erkänna de två självutnämnda republikernas oberoende, vilket väckte ännu mer upprördhet i Kiev, där både utrikesministeriet och parlamentet släppte uttalanden som fördömde flytten.

Putin har inte sagt hur han kommer att agera på begäran men signalerade att han inte var benägen att stödja idén, som skulle bryta mot ett avtal från 2015 om deras status.

Ökning av passansökningar

Politiska analytiker är överens om att Kreml sannolikt inte kommer att stödja självständighet för Donetsk och Luhansk någon gång snart, men kommer att fortsätta att dra politiska fördelar från sitt engagemang i östra Ukraina.

”Det är en form av att behålla trycket på Kiev, destabilisera det och hindra Ukrainas rörelse mot europeiska värderingar, mot Nato,” sade den Moskva-baserade politiska analytikern Dmitrij Oreshkin.

Putin undertecknade ett dekret som förenklar förfarandet för att erhålla ryskt medborgarskap för invånare i Donetsk och Luhansk i april 2019 – dagen efter att Volodymyr Zelenskyys presidentseger officiellt utropades.

Sedan dess har mer än 720 000 invånare i de rebellkontrollerade områdena – cirka 18 % av befolkningen – fått ryska pass.

Olga Matvienko, en tjänsteman vid migrationstjänsten i Donetsk, sa till AP att antalet personer som ansöker om ryska pass har ökat de senaste veckorna i takt med att spänningarna runt Ukraina skjutit i höjden. Hon sa att proceduren har blivit ”extremt förenklad” och tar bara en till tre månader.

Invånare i Donetsk som har ansökt säger att att ha ryskt medborgarskap ger dem en känsla av skydd från en mäktig grannstat.

”Släkt (i Ryssland) säger till oss att Putin inte kommer att överge oss och allt kommer att bli bra”, sa den 62-åriga pensionären Nelya Dzyuba.

Många säger också att det kommer att tillåta dem att resa till Ryssland och åtnjuta förmåner som ryska medborgare har rätt till, till exempel gratis sjukvård. För det måste dock en passinnehavare gå igenom ytterligare byråkrati, även om Putin förra månaden gav regeringen i uppdrag att göra tillgången till förmåner lättare.

Ukrainska tjänstemän har anklagat att överlämnande av ryska pass till invånare i de rebellkontrollerade områdena bryter mot ett fredsavtal från 2015 för östra Ukraina som förmedlats av Frankrike och Tyskland, ett påstående som Moskva förnekar.

Uppgörelsen, allmänt känd som Minsk-avtalen, satte stopp för storskaliga fientligheter men lyckades inte åstadkomma en politisk lösning av konflikten. Den föreställde sig Donetsk och Luhansk som en del av Ukraina, men med bred autonomi från Kiev, som har sagt att genomförandet av avtalen skulle skada Ukraina. Kreml, å andra sidan, har insisterat på att Minsk-avtalet är det enda sättet att lösa konflikten och har upprepade gånger anklagat Ukraina för att sabotera dess genomförande.

Kuleba, den ukrainska utrikesministern, sa förra veckan att utfärdandet av ryska pass till invånare i rebellkontrollerade områden i stor skala bryter mot Minsk-avtalen.

Fler röster på Putin

I en intervju med AP, upprepade Oleksiy Danilov, sekreteraren för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, sin åsikt. ”De har utfärdat en galen mängd ryska pass,” sa han och tillade att ”de involverar dessa människor i deras politiska struktur.”

Invånare i Donetsk och Luhansk med ryska pass fick rösta i förra årets ryska parlamentsval och i folkomröstningen 2020 om konstitutionell reform som tillåter Putin att kandidera i ytterligare två mandatperioder. De bussades in i den närliggande Rostovregionen i Ryssland för att lägga sina röster.

I december accepterade Kremls styrande parti Enade Ryssland också topptjänstemän från de självutnämnda regeringarna i Donetsk och Luhansk i sina led, tillsammans med cirka 200 vanliga invånare i de rebellkontrollerade områdena.

Analytikern Oreshkin noterade också den politiska fördelen för Kreml och sa att det potentiellt skulle kunna leda till ”nästan en miljon extra röster för Vladimir Putin” och hans parti Enade Ryssland.

Mitt i varningar om att Ryssland kan invadera Ukraina, fruktar vissa att Moskva kan använda det faktum att det finns hundratusentals ryska medborgare i Donbas som förevändning för militära åtgärder för att försvara dem.

Ryska tjänstemän har upprepade gånger anklagat Kiev för planer på att återta de rebellkontrollerade områdena med våld och har lovat att svara om det händer. I en kommentar till lagstiftarnas vädjan till Putin att erkänna de självutnämnda republikerna, sade statsdumans talman Vyacheslav Volodin på tisdagen att ”våra medborgare och landsmän som bor i Donbas är i behov av hjälp och stöd.”

Mykola Sunhurovskyi, en militärexpert vid den Kiev-baserade tankesmedjan Razumkov Center, sa att Ryssland ”kan använda försvaret av ryska medborgares intressen i Donetsk och Luhansk som förevändning … för att starta kriget.”

Sunhurovskyi noterade att Ryssland använde en liknande förevändning 2008 under sitt krig med Georgien efter att ha delat ut ryska pass till invånare i utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien.

Analytiker Oreshkin sa dock att Kreml är mycket mer intresserade av att hålla statusen för de rebellkontrollerade områdena i limbo och visa att de har ett antal alternativ på bordet – vare sig det är att erkänna deras oberoende eller att sätta in styrkor för att skydda ryska medborgare där.

– Det finns inget politiskt intresse än så länge. Snarare finns det ett politiskt intresse för skrämselpropaganda, både i Ukraina och dess Nato-grannar, med en sådan retorik”, sa Oreshkin.

Senast

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Missa inte

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Fartyg som tidigare träffats av Jemens Houthi-rebeller sjunker i Röda havet

Fartyget är det första förlorade som förstördes helt...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland när laget krossar Viborg med 5-1 och är en del av titelstriden i den danska...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som första land i Asien, avkriminaliserade cannabis för så kallad ”rekreation”. Det gällde både odling, innehav,...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i hamn är Marcus och Martinus Gunnarsen, 22, favorittippade till att bli Sveriges bidrag i Eurovision...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...

Politikern Søren Pape Poulsen är död

Danmark Publicerad 2 mar 2024 kl 17.38, uppdaterad kl 17.44Partilederen for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har dött.Han blev 52 år gammal, rapporterar...