Den diplomatiska klyftan mellan Ryssland och västvärlden fördjupades ytterligare på lördagen, då Moskva hindrade den brittiske premiärministern Boris Johnson och ett dussin andra brittiska topptjänstemän från att komma in i landet som svar på brittiska sanktioner.
Ministeriets uttalande citerade ”oöverträffade fientliga handlingar från den brittiska regeringen, uttryckt i synnerhet i införandet av sanktioner mot topptjänstemän” i Ryssland.
”De brittiska myndigheternas ryssofobiska handlingssätt, vars huvudsakliga mål är att väcka en negativ attityd till vårt land, inskränkning av bilaterala förbindelser på nästan alla områden är skadligt för invånarna i Storbritanniens välbefinnande och intressen. Alla sanktionsattacker kommer oundvikligen att slå tillbaka mot deras initiativtagare och få ett avgörande avslag, heter det i uttalandet.
Bland de andra på den förbjudna listan finns vice premiärminister Dominic Raab, utrikesminister Liz Truss, försvarsminister Ben Wallace, tidigare premiärminister Theresa May och Skottlands förste minister Nicola Sturgeon.
Förra lördagen Boris Johnson gjorde ett besök i Kieven av flera europeiska politiker att åka till den ukrainska huvudstaden för att träffa president Zelenskyy och visa solidaritet med Ukraina.
Den brittiska regeringen lovade att leverera högkvalitativa vapen värda 120 miljoner euro, inklusive pansarvärnsmissiler till Ukraina.
Johnson bekräftade också ytterligare ekonomiskt stöd och garanterade ytterligare 550 miljoner euro i Världsbankens utlåning till Ukraina, vilket tar Storbritanniens totala lånegaranti till upp till 1,1 miljarder euro.
I mitten av mars tillkännagav Ryssland ett liknande reseförbud för USA:s president Joe Biden och andra amerikanska tjänstemän. Västländer inklusive USA, Storbritannien och EU har riktat sanktioner mot Rysslands president Vladimir Putin och andra högre tjänstemän.
På fredagskvällen tillkännagav ministeriet utvisningen av 18 EU-diplomater från Moskva, som vedergällning för blockets deklaration av 19 diplomater från den ryska beskickningen till EU och till Europeiska atomenergigemenskapen persona non-grata.
Europeiska unionen sade att utvisningarna var grundlösa och att de EU-diplomater som riktades mot dem arbetade inom ramen för Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.