Exklusivt innehåll:

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Spanien grips av ”Leonormania” när prinsessan fyller 18

Bland nästa generation av unga europeiska kungligheter har Spaniens prinsessa Leonor sett sin popularitet stiga när hon fyller 18 år.

ANNONS

I en gest som blev viral bröt Spaniens prinsessa Leonor protokollet den 12 oktober.

Vid firandet av Spaniens nationaldag överraskades prinsessan av sina klasskamrater från den militära akademin hon precis tagit examen från.

När kamerorna rullade sa en av kadetterna till prinsessan: ”Vad vacker du ser ut, Borbón”, en komplimang som väckte skratt från kung Felipe och drottning Letizia och ett leende av medverkan från Leonor.

I det naturliga och mänskliga ögonblicket kunde hon ha varit vilken tonåring som helst, men Leonor de Borbón har sällan setts bryta protokollet.

Från den tidpunkten har hela Spanien ägnat mer uppmärksamhet åt den ständiga rörelsen av en prinsessa som är avsedd att bli den första drottningen av Spanien i modern tid.

På hennes 18-årsdag på tisdag, när hon kommer att svära trohet till konstitutionen, har hennes popularitet skjutit i höjden och Spanien är gripen av ”Leonormania”.

Men ökningen av hennes popularitet har fått vissa människor att fråga om prinsessan helt enkelt är välsignad med naturlig charm, eller om hennes beteende är en del av en plan för att skapa den perfekta drottningen.

Finns det något som heter ”Leonormania”?

Med sitt oskyldiga ansikte, blå ögon och permanenta leende har prinsessan Leonor lyckats vinna över det spanska folket.

Hon har till och med lyckats förnya bilden av kungahuset och tysta några av de röster som är kritiska till hennes kontroversiella farfars, före detta kung Juan Carlos agerande.

Den pensionerade kungens elefantjaktsexpedition, hans hemliga rikedom av kontanter i Schweiz och trakasseriprocessen som väckts av hans tidigare älskare Corinna Larsen fick hans popularitet att rasa och drog ner kronan med den.

Leonor har dock kunnat försona spanjorerna med kronan.

Även om det är svårt att veta nivån på stödet för prinsessan, eftersom det spanska sociologiska forskningscentret inte har frågat om kungafamiljen sedan 2015, finns det andra privata barometrar som intresserar sig för frågan.

Den senaste av dessa, publicerad denna vecka i tidningen El Español, rankar den unga prinsessan som den mest populära medlemmen av kungafamiljen, och överträffar till och med hennes far Felipe VI, den nuvarande kungen av Spanien.

Många spanjorer håller på att ge efter för ”Leonormania” och vissa experter menar att hennes framgång beror på att hon har varit utanför rampljuset i så många år. Bristen på kunskap om Leonor gör att nu vill alla veta vem hon är.

”Kungafamiljen har fått sin timing rätt. Medan hon studerade var prinsessan väldigt reserverad i sitt framträdande”, säger Fernando Rayón, journalist och professor i politisk information vid CEU San Pablo University, till Euronews.

”Men efter militärakademin och på väg att fylla 18 år har en ny Leonor dykt upp, mer mogen och klädd till soldat. En ganska slående bild”, tillägger han.

För experten är spänningen kring Leonor inte en åsikt, utan ett faktum.

Den karisma hon besitter, i kombination med hennes diskretion, hennes försiktighet och en organisation som leder henne att förbereda och i en anteckningsbok beskriva de händelser som hon deltar i, har gjort normaliteten till den egenskap som mest definierar henne. Detta gör att det spanska folket kan identifiera sig med henne.

ANNONS

Stödet för Leonor är så utbrett att enligt Hola magazine bara 21 % av spanjorerna tycker att prinsessan inte är väl förberedd för sin roll som statschef.

En strategi för att skapa den perfekta arvtagerskan?

Hennes framgång har fått många att undra om Leonormania skapades av Zarzuelapalatsets kommunikationsteam.

”Bilden som Leonor ger är att vara där hon behöver vara. Hon gör inga uttalanden, det finns inga omotiverade bilder av henne hemma eller festar. Det är därför folk ser henne för vad hon är: den blivande drottningen och statschefen ”, säger Rayón.

Hennes autenticitet kan vara nyckeln till att vinna spanjorernas hjärtan. Trots kungafamiljens snäva kontroll över kommunikationer är prinsessans otvivelaktiga överklagande verklig.

”Vi har sett tidigare att kommunikationskampanjer med andra medlemmar av kungafamiljen inte har gått bra. Bildkampanjer är mycket noggrant studerade, en rad krav och utseenden måste uppfyllas”, förklarar Rayón.

ANNONS

”Det som har gjorts med Leonor är dock precis tvärtom: de har skyddat henne från dessa kommunikationskampanjer”, tillägger han.

Icke-verbal kommunikationsexpert José Luis Martín Ovejero håller med Rayón och menar att Leonor inte behöver en kommunikationskampanj eftersom hon lockar människors sympati på egen hand.

”Både genom sin kommunikation – hennes verbala och icke-verbala beteende – visar hon alltid att hon är väldigt naturlig och glad. Man ser aldrig oförskämda gester eller dåligt uppförande, inte för att dessa bilder är censurerade, utan för att hon inte är sådan.” säger Ovejero.

Lite är känt om hur Leonor är privat och vad hon gillar att göra på fritiden, men hennes betydelse på den nationella scenen har skjutit i höjden.

Den icke-verbala kommunikationsexperten hävdar att prinsessan är i rampljuset mer än sina föregångare eftersom media inte kunde nå allmänheten lika mycket som sociala nätverk gör nu.

ANNONS

Och detta återspeglas i en ökning med 37 % av Google-sökningar relaterade till Leonor, enligt konsultföretaget José Noblejas.

Även om experter förutspår att Leonor kan vara den mest karismatiska europeiska prinsessan, kommer hon på nationell nivå att behöva vinna över de politiska partier och grupper som är mycket fientliga mot kungafamiljen – inklusive politiker som inte kommer att närvara vid hennes edsceremoni den tisdag.

Senast

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Missa inte

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...