Exklusivt innehåll:

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

Tusentals över hela Europa protesterar mot Rysslands invasion av Ukraina

Tusentals människor gick ut på gatorna i städer över hela Europa och över hela världen på lördagen för att protestera mot Rysslands invasion av Ukraina.

I Georgien, ett land som blev offer för en rysk invasion 2008, vände omkring 30 000 människor ut i huvudstaden Tbilisi.

”Vi har medkänsla för ukrainare, kanske mer än andra länder, eftersom vi har upplevt Rysslands barbariska aggression på vår mark”, sa 32-årige taxichauffören Niko Tvauri, när folkmassorna viftade med georgiska och ukrainska flaggor och sjöng bådas nationalsånger. länder.

I Estlands huvudstad Tallinn samlades flera tusen människor vid Frihetstorget för att höra en musik och ett tal från president Alar Karis.

Estland var en ockuperad del av Sovjetunionen och delar gräns med Ryssland.

Finland har EU:s längsta gräns mot Ryssland

Tvärs över Östersjön i Helsingfors säger polisen att minst 10 000 människor gick ut på gatorna i den finska huvudstaden vid flera antikrigsprotester på lördagen.

Många demonstranter samlades på Senatstorget i Helsingfors, medan andra marscherade mot den ryska ambassaden i huvudstadens stadsdel Eira.

”President Zelenskyy uppmanade alla människor runt om i världen att komma ut och protestera mot Putins krigsförbrytelser”, säger Coel Thomas, en miljöpartist och biträdande stadsrådgivare i Helsingfors, till Euronews.

”Att marschera till den ryska ambassaden för att föra vårt budskap om fred är det minsta vi kan göra för att stödja folket i Ukraina.”

Finländarna delar EU:s längsta yttre gräns med Ryssland och ryssarna är den enskilt största gruppen utlänningar som bor i Finland, mestadels i huvudstadsregionen och i öster runt Villmanstrand några kilometer från gränsövergången till Ryssland.

Protester i Frankrike

På Place de la République i Paris skanderade flera hundra demonstranter ”Putin-mördare”, ”Putin-terrorist”.

Liliya Gryshuk, en 29-årig ukrainska som bor i Paris, var en av dem.

Folk i Frankrike ”förväntade sig det inte (i krig). Vi hade rätt: Putin är skräp”. ”Och ingen kommer att hjälpa oss?” frågar den unga kvinnan.

I folkmassan, som sjunger på ukrainska, gråter kvinnor.

Ytterligare tusentals människor samlades i Strasbourg för att protestera mot kriget; hundratals fler kom ut på Montpelliers gator.

”Det han gör idag i Kiev, han kan göra det igen i morgon i Warszawa eller Bukarest”, säger Edgar Parant, 21, en juridikstudent.

I Marseille var det sånger om ”Förbannad var kriget” och ”Putin bombar mitt vackra Ukraina” när hundratals människor samlades i stadens gamla hamnområde på lördagseftermiddagen.

Frankrikes andra stad, vänort med Odesa i sydvästra Ukraina, borgmästare Benoît Payan prydde i torsdags stadshusets fasad med Ukrainas blågula flagga, som vajar bredvid de franska, europeiska och Marseilles flaggor.

”Vi är alla i chock, vi försöker bara förstå, min familj bombarderas, nuförtiden verkar det så osannolikt”, säger Ludmila Tonka Fannière, en ukrainare som har bott i Frankrike de senaste 11 åren.

”Jag kom för att det är viktigt att fransmännen är närvarande, att försvara Ukraina är att försvara Europa, Frankrike, demokratin och det är att sätta stopp för Putin som står utanför alla internationella fördrag”, förklarade Olivier Baudry.

Han tillägger: ”Vi kan inte låta det hända, vi är verkligen på gränsen till ett krig i Europa”.

Protester över hela Europa och världen

I London på lördagen fick demonstranter utanför den konsulära sektionen på den ryska ambassaden sällskap av den konservativa parlamentsledamoten Matt Hancock, en före detta hälsominister.

I Rom på fredagskvällen marscherade tusentals människor i ett fackeltåg till Colosseum.

”Putin, lönnmördare!”, ”Ja till fred, nej till krig”, ”förvisa Swifts Ryssland”, kunde läsas på banderoller. Andra plakat visade Rysslands president Vladimir Putin med en blodfläckad hand i ansiktet, eller jämförde honom med Hitler med orden: ”Känner du igen historien när den upprepar sig?”

”Vi har alltid varit nära det ukrainska folket… Härifrån är vår känsla av hjälplöshet enorm. Vi kan inte göra något annat för tillfället”, säger Maria Sergi, en italienare som är född i Ryssland.

Vladimir Putin ”har gjort mycket skada, även mot sitt eget folk. Vi har många vänner som har lidit mycket på grund av hans politik”, tillade hon.

I Aten på fredagskvällen, framför den ryska ambassaden, samlades mer än 2 000 människor på uppmaning från det grekiska kommunistpartiet och det radikala vänsterpartiet Syriza. Dessa partier, som traditionellt var pro-ryska, fördömde ”Rysslands invasion av Ukraina” och ett ”imperialistiskt krig mot ett folk”.

Dessa solidaritetsdemonstrationer är inte begränsade till Europa: andra protester i Seoul, Tokyo, Taipei, Australien, Montreal, Israel och Kenya uttryckte också sitt motstånd mot kriget, även när ryska styrkor fortsatte att attackera mål i Ukraina.

Senast

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

Missa inte

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och det efterföljande kriget i Gaza, har antalet hatbrott mot judar ökat dramatiskt.– Det har blivit...

UNICEF: Gazaremsan den farligaste platsen i världen för barn

FN:s barnorganisation kräver en varaktig humanitär vapenvila: "Att...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas boendesituation i Sverige. Med unga vuxna menas personer mellan 20 och 27 år. Rapporten...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger mot Slovakien i Singapore. Amanda Delgado Johansson var poängbäst i det svenska laget med fem...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och striderna i Gaza är åter i gång. Båda sidor skyller på varandra för att pausen...

Danny Saucedo ska bli pappa – ”när som helst”

För femte gången ska Danny Saucedo, 37, ställa upp i Melodifestivalen. Men just nu ligger hans fokus någon helt annanstans. Han och flickvännen Anna...