Exklusivt innehåll:

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Ukraina: Strålningsnivåerna stiger efter att Ryssland intagit Tjernobylområdet

Efter Ryska trupper erövrade Tjernobyl i gårhar forskare och miljöexperter varnat för den potentiella ekologiska katastrofen som kan utvecklas.

Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal sa i ett uttalande att det före detta kärnkraftverket, liksom den omgivande 30 kilometer långa exkluderingszonen, nu är under väpnad rysk kontroll.

Tidigare under dagen sa Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyy, att ukrainska ”försvarare ger sina liv för att tragedin 1986 inte ska upprepas.”

Tjernobyl var platsen för den värsta kärnkraftskatastrofen i historien, efter att en reaktor exploderade och spred radioaktivt avfall över Europa i april 1986.

På senare år har sajten blivit en populär turistplatssamt en oväntad miljöframgångssaga eftersom olika arter började blomstra i regionen.

I dag rapporteras strålningsavläsningar från Tjernobyl som över genomsnittet, vilket väcker global oro.

Varför är miljöforskare oroade över att Tjernobyl fångas?

Data från Exclusion Zone visar för närvarande ökade nivåer av gammastrålning.

Den statliga kärnkraftsinspektionen i Ukraina sa att ”kontrollnivåerna för doshastigheten för gammastrålning har överskridits vid ett betydande antal observationspunkter.”

Men, tillade de, ”det är för närvarande omöjligt att fastställa orsakerna till förändringen av strålningsbakgrunden i uteslutningszonen på grund av ockupationen och militära striderna i detta territorium.”

Andra experter har föreslagit att en ökning av strålningen sannolikt beror på att marken är störd, snarare än ett reaktorbrott.

”Återsuspension av damm och jord är sannolikt en av faktorerna för högre strålningsnivåer”, säger Wim Zwijnenburg, projektledare för humanitär nedrustning för den holländska fredsorganisationen PAX.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) har sagt att de följer situationen i Ukraina ”med stor oro”, men noterade att det inte har rapporterats om någon förstörelse vid kärnkraftsanläggningen i Tjernobyl.

”Det är av avgörande betydelse att kärnkraftsanläggningarnas verksamhet är säker och säker [the Chernobyl Exclusion Zone] ska inte påverkas eller störas på något sätt”, säger IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi.

I eftermiddags släppte IAEA ett uppdaterat uttalande som säger att de höjda strålningsnivåerna inte är en anledning till oro just nu.

”Angående rapporter tidigare i dag om högre strålningsmätningar vid Chornobyl-platsen sa Ukrainas tillsynsmyndighet att de kan ha orsakats av tunga militärfordon som rör upp mark som fortfarande är förorenad från olyckan 1986”, står det i IAEA:s uttalande.

”IAEA bedömer att avläsningarna som rapporterats av regulatorn – på upp till 9,46 mikroSievert per timme – är låga och ligger inom det operativa intervallet som uppmätts i Exclusion Zone sedan den etablerades, och därför inte utgör någon fara för allmänheten.”

För närvarande finns det ett skydd över anläggningen som byggdes för att förhindra utsläpp av hundratals ton radioaktivt material.

Detta uppgraderades 2016 och strukturen ska enligt uppgift kunna ”stå emot en tromb” och stå i minst 100 år, enligt Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling.

Risken i zonen är det kärnavfall som lagras i området. Dessa avfallsplatser innehåller radioaktivt material och det finns även några hotspots inne i zonen.

Professor i epidemiologi och biostatistik Lydia Zablotska sa till Washington Post att personal som arbetar i Tjernobyl var medveten om dessa platser, men inkommande trupper kommer inte att veta layouten eller var de ska undvika i zonen.

Detta kan potentiellt leda till att tankar och andra fordon förorenas av strålning som sedan sprids vidare.

”Det som verkligen oroar mig är att det finns personal där, det finns forskare som arbetar där,” sa Zablotska.

”Hur mår de? De ägnade sina liv åt att skydda världen från det mest förorenade området på jorden.”

Varför är Tjernobyls exkluderingszon så viktig för ekologer?

Euronews Green pratade med professor Nick Beresford, en radioekolog vid UK Centre for Ecology and Hydrology (UKCEH). Han förklarade regionens miljöhistoria och vad forskarnas oro är nu när zonen har fångats:

”Efter olyckan 1986 övergavs ett område som närmade sig 5 000 km2 runt kärnkraftverket och skapade Tjernobyls exkluderingszon. År 2016 utsågs 2270 km2 av den ukrainska Tjernobylexkluderingszonen till ett ekologiskt biosfärreservat i kombination med det intilliggande 2160 km2 Polesie State Radioecological Reserve (etablerat i Vitryssland 1988), vilket representerar Europas tredje största naturreservat.

_”Frånvaron av mänsklig aktivitet har sett ett ökat antal av många arter inklusive eurasiska lodjur, vargar, brunbjörnar och rovfåglar. Det är det enda stora vildmarksområdet där alla europeiska stora köttätare interagerar med en rad stora växtätare och mesopredatorer. _

”Området erbjuder oss möjligheten att studera ett naturligt rewilding-experiment som kan ge nyckelkunskap när mänskligheten försöker ta itu med globala klimatförändringar och den biologiska mångfaldskriserna.

”Vi vet väldigt lite om vad som händer i Tjernobyls uteslutningszon för närvarande och det är svårt att förutsäga effekterna på det mångsidiga utbudet av vilda djur som nu lever där.

”Tjernobyl Exclusion Zone har några av de mest radiologiskt förorenade ekosystemen på jorden och har blivit ett viktigt naturligt laboratorium som tillåter oss att studera effekterna av strålning på vilda djur. Där pågår inte studier längre och vi vet inte när dessa kan återupptas. Detta påverkar vår förmåga att tillhandahålla vetenskapen för att stödja regleringen av användningen av strålning (från medicin till kärnkraft).

”UKCEHs personal har tagit kontakt med sina viktiga ukrainska samarbetspartners, av vilka några de har arbetat med i närmare 30 år, och är tacksamma för att de och deras familjer för närvarande är säkra.”

Miljöhänsyn bortom Tjernobyl

Bortom Tjernobyl finns det oro för de bestående miljöskadorna från den ryska invasionen.

Ukraina har 15 kärnreaktorer i drift, vilket står för mer än hälften av landets elanvändning. Endast Frankrike och Ryssland har fler reaktorer i Europa.

Landet är också hem för många kemiska fabriker, nedlagda gruvor och andra kraftverk – särskilt i öster. Experter fruktar att ryska attacker i området kan påverka miljön avsevärt på lång sikt.

”Östra delen av Ukraina är tungt industriell, full av kemiska fabriker, nedgångna gruvor och värmekraftverk. Potentialen för en miljökatastrof att lägga till den fruktansvärda humanitära krisen är enorm”, förklarar Richard Pearshouse, Amnesty Internationals chef för kris och miljö.

Nationell säkerhetskonsult Craig Hooper varnade förra året att fullskaligt krig i Ukraina kan leda till en ”miljösanering [that] skulle absorbera Europa i flera år.”

Senast

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Missa inte

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...