Exklusivt innehåll:

”Jag vill verkligen inte möta Sverige”

Sverige måste vinna mot Slovenien för att undvika ett...

Vattenindustrin kan vara nästa gröna trend på börsen

Premium: Med extremhetta och torka ökar behovet av rent...

Mette-Marit avbryter besök efter sjukdomsfall

Mette-Marit besökte under tisdagen Röda korsets kvinnocenter i Oslo,...

Ukrainas krig: Fem viktiga händelser att veta om idag

1. Ukraina och Ryssland utbyter nästan 300 personer i fångbyte

Mer än 200 ukrainska och utländska medborgare som fångats av ryska trupper har släppts i ett massivt fängelsebyte mellan Kiev och Moskva, det största sedan krigets början den 24 februari.

Bytet förmedlades av Turkiet och tillkännagavs tidigt på torsdagsmorgonen.

Bland de 215 fångar som släppts av Ryssland fanns några av dem som kämpade vid Azovstal stålverk i Mariupol och som slutligen kapitulerade i maj, tillsammans med ukrainska gränsvakter, poliser och andra soldater, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy.

Bland de utländska krigare som släppts av Ryssland finns fem brittiska medborgare och två amerikaner.

”Vi har befriat 215 av vårt folk från fångenskap, av vilka 124 är officerare. Av dem vi har befriat är 108 Azov-krigare”, säger Andriy Yermak, Zelenskiys stabschef.

I gengäld släppte Ukraina 55 ryska fångar, inklusive den tidigare ukrainske parlamentsledamoten Viktor Medvedchuk, en nära allierad till Putin som står anklagad för högförräderi i Ukraina.

Medvedchuk, som i flera år hade spelat som Kremls inflytandeagent i Ukraina, hade arresterats i april efter att ha undkommit husarrest i väntan på rättegång för förräderi.

”Jag är inte ledsen över att byta ut Medvedchuk mot riktiga krigare”, sa Zelenskyy om utbytet. ”Han har gått igenom alla utredningsförfaranden enligt lagen och Ukraina har fått allt från honom som behövs för att fastställa sanningen”.

2. Inget tecken på att krig släpper, säger FN-chefen António Guterres

FN:s säkerhetsråd träffades på torsdagen för att diskutera den senaste utvecklingen i kriget i Ukraina.

FN:s generalsekreterare António Guterres sa till rådet att kriget ”inte visar några tecken på att ge upp”.

Guterres uttryckte särskild oro över situationen vid kärnkraftverket Zaporizhzhia i Ukraina, som nyligen har varit målet för beskjutning som Ukraina och Ryssland skyller på varandra.

”Alla attacker mot kärnkraftsanläggningar måste upphöra och den rent civila karaktären hos sådana anläggningar måste återupprättas”, sa Guterres.

”All skada på kärnkraftsinfrastruktur, vare sig avsiktlig eller inte, kan få fruktansvärda konsekvenser för människor runt om på planeten.”

På ämnet fångsbytet som genomfördes på onsdagen sa Guterres att det var en ”välkommen utveckling”.

Men i andra frågor var Guterres mer pessimistisk. Han sa att Putins hot om en kärnvapenkonflikt, som tillkännagavs på onsdagen, är ”helt oacceptabelt”. Han sa också att fyra regioners planer för ”folkomröstningar” om anslutning till Ryssland skulle vara en annektering.

”Folkomröstningarna” om att gå med ska äga rum från fredag ​​till tisdag.

”Varje annektering av en stats territorium av en annan stat till följd av hot eller användning av våld är ett brott mot FN-stadgan och internationell rätt”, sa Guterres.

3. Kreml förnekar att ryssarna försöker fly från reservisterna

Efter att den ryske presidenten Vladimir Putin tillkännagav en ”delvis mobilisering” på onsdagen som skulle kunna se att initialt 300 000 reservister går med i landets krig i Ukraina, ska sökningar efter flygningar ut ur landet ha skjutit i höjden.

Flygförsäljningsdata från Ryssland har visat att flygbiljetter från Moskva till huvudstäderna Georgien, Turkiet och Armenien hade sålt slut inom några minuter efter presidentens tal.

I Europa har länder som gränsar till Ryssland börjat reagera på möjligheten att ryssar som försöker fly från militärinsatsen kommer att passera sina gränser, och de baltiska staterna säger att de inte kommer att acceptera dem som lämnar Ryssland, även om de ansöker om asyl.

Men trots dessa rapporter har Kreml förnekat att ryska män i stridsåldern flyr landet och kallar påståendena ”överdrivna”.

Fakta verkar motsäga det ryska ledarskapet. Finland har rapporterat att trafiken som anländer till landets östra gräns ”intensiverades” under natten efter Putins tillkännagivande. Däremot Euronews har avfärdat anspråk att köerna var 35 kilometer långa.

Landets premiärminister Sanna Marin har meddelat att hennes regering överväger att kraftigt minska den ryska turismen och transiteringen genom landet, men inga detaljer finns ännu om nya restriktioner.

EU sa att det arbetar på ett samordnat svar på hur man ska reagera på en eventuell utvandring av ryska unga män från Ryssland.

4. Polen förbereder sig för en kärnkraftsincident

Polen har delat ut jodtabletter till regionala brandkårer för att ge till människor i händelse av radioaktiv exponering, sade en biträdande minister på torsdagen, eftersom landet blir mer bekymrat över risken för en kärnkraftsincident i Ukrainas kärnkraftverk i Zaporizhzhia.

Jodtabletter anses vara ett sätt att skydda kroppen mot tillstånd som sköldkörtelcancer som kan orsakas av radioaktiv exponering.

”Efter mediarapporter om strider nära kärnkraftverket i Zaporizhzhia bestämde vi oss […] i förväg för att vidta skyddsåtgärder för att distribuera jod”, sa vice inrikesminister Blazej Pobozy till den polska privata sändaren Radio Zet.

”Jag skulle vilja försäkra alla medborgare att detta är rutinmässiga, förebyggande åtgärder som ska skydda oss i händelse av en situation som […] Jag hoppas att det inte kommer att hända”, sa han.

Kärnkraftverket har skadats i den senaste beskjutningen runt dess byggnader, vilket leder till att många fruktar en förestående kärnkraftskatastrof vars ringeffekt kommer att drabba långt utanför Ukrainas gränser.

Ukraina och Ryssland har anklagat varandra för att ha inlett attackerna i närheten av anläggningen.

5. Nordkorea förnekar påståenden om att ha försett Ryssland med vapen

På torsdagen förnekade Nordkorea en amerikansk underrättelserapport som sa att landet sålde miljontals vapen, inklusive artillerigranater och raketer, till Ryssland för att stödja kriget i Ukraina.

I ett uttalande från en hög tjänsteman vid Nordens nationella försvarsministerium, rapporterat av den officiella koreanska centrala nyhetsbyrån, sa Nordkorea att anklagelsen från USA var ”vårdslös”.

”Vi har aldrig exporterat vapen eller ammunition till Ryssland tidigare och vi kommer inte att planera att exportera dem” står det i uttalandet ”Vi varnar USA för att sluta göra hänsynslösa kommentarer”.

Nordkorea har stött Rysslands invasion av Ukraina och skyllt ansvaret för kriget på Nato och väst.

Senast

”Jag vill verkligen inte möta Sverige”

Sverige måste vinna mot Slovenien för att undvika ett...

Vattenindustrin kan vara nästa gröna trend på börsen

Premium: Med extremhetta och torka ökar behovet av rent...

Mette-Marit avbryter besök efter sjukdomsfall

Mette-Marit besökte under tisdagen Röda korsets kvinnocenter i Oslo,...

Så här snabbt kunde Ryssland annektera 15 % av Ukraina efter ”folkomröstningar”

Ryssland skulle kunna förklara annekteringen av 15 procent av...

Missa inte

”Jag vill verkligen inte möta Sverige”

Sverige måste vinna mot Slovenien för att undvika ett...

Vattenindustrin kan vara nästa gröna trend på börsen

Premium: Med extremhetta och torka ökar behovet av rent...

Mette-Marit avbryter besök efter sjukdomsfall

Mette-Marit besökte under tisdagen Röda korsets kvinnocenter i Oslo,...

Så här snabbt kunde Ryssland annektera 15 % av Ukraina efter ”folkomröstningar”

Ryssland skulle kunna förklara annekteringen av 15 procent av...

Vargarna är ett givet skrälltecken i helgen

SportExpressen växlar upp sin bevakning inför Stryktipset.Med nya FÖRSTA...

SD-hyllningen efter ”återvandringståget”

Tobias Andersson kritiserade tweet om ett ”återvandringståg” hyllas av flera sverigedemokrater som Svenska Dagbladet pratat med.De menar att den bidrog till SD:s valframgångar. – Tweeten...

Rönndahl och Abadi leder Melodifestivalen 2023

På tisdagen meddelade SVT på en pressträff att programledaren och radioprofilen Farah Abadi, 34, och komikern och frågesportsstjärnan Jesper Rönndahl, 43, är Melodifestivalens nya...

Turkisk polis dödades i misstänkt kurdisk militant attack

En turkisk polis dödades och två andra personer skadades i en misstänkt kurdisk militant attack.Två misstänkta kvinnliga militanter öppnade eld mot polisen i södra...

Statistiken som avslöjar Blågults försvarskollaps

Sverige spelar en direkt avgörande match mot Slovenien i kväll. Seger krävs på hemmaplan för att inte ramla ur Nations League B-division och läget...

Man föll från segelbåt – hittades efter stor räddningsinsats

Det var strax efter klockan halv elva på tisdagsförmiddagen som Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral fick in larm om att en man ramlat överbord från...

Netflix beslut om ”Emily in Paris” säsong 3 – här är första bilderna

Livet i den franska huvudstaden rullar på – i alla fall för Emily. Det var i januari som Netflix bekräftade att man beställt två nya...