Exklusivt innehåll:

Så blev klassiska svenska klädmärket gängens favorit

Publicerad 10 dec 2023 kl 05.00PremiumEtt slumpartat möte mellan...

Succén fortsätter – toppar skytteligan

Victor Ejdsell har haft en fantastisk säsong för Färjestad...

Ännu en gripen efter mordet på Liridona

Det var i slutet av november som Uddevallabon Liridona...

Ukrainas krig: Ryska luftangrepp riktar sig mot Svarta havets kustregioner

Ryssland riktade in sig på Ukrainas Svartahavsregioner Odesa och Mykolaiv med luftangrepp på tisdagen, och träffade privat egendom och hamninfrastruktur längs landets södra kust, uppgav den ukrainska militären.

Kremls styrkor använde luftavfyrade missiler i attacken, uppger Ukrainas operativa kommando söder i ett Facebook-inlägg.

I Odesa-regionen träffades ett antal privata byggnader i kustbyar och fattade eld, enligt rapporten. I Mykolaiv-regionen var hamninfrastrukturen inriktad trots det avtal som Moskva och Kiev undertecknade förra veckan som var avsett att tillåta spannmålstransporter att återupptas från Ukrainas hamnar vid Svarta havet.

Timmar efter strejkerna sa en tjänsteman från Moskva i södra Ukraina att Odesa- och Mykolaiv-regionerna snart skulle ”befrias” av ryska styrkor, precis som den redan ockuperade Cherson-regionen längre österut.

”Kherson-regionen och staden Cherson har befriats för alltid”, citerades regionens Rysslandsutnämnde tjänsteman, Kirill Stremousov, för att säga av den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti.

Samtidigt upprepade Rysslands högsta diplomat sitt insisterande på att Moskva var redo att föra samtal med Ukraina om att få ett slut på kriget, även om han än en gång hävdade att Kievs västallierade motsätter sig ett avtal.

”Vi vägrade aldrig att föra samtal, eftersom alla vet att alla fientligheterna slutar vid förhandlingsbordet”, sa Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov på tisdagen under en resa till Uganda.

Han sa att förhandlingarna inte hade gått längre sedan ett möte mellan de två sidorna i Istanbul i slutet av mars.

”Inte en enda säker plats kvar”

Medan ukrainska tjänstemän har talat om en möjlig motoffensiv i söder, sade det brittiska försvarsdepartementet på tisdagen att det inte fanns någon indikation på att ett ukrainskt krigsfartyg och ett lager av anti-skeppsmissiler fanns i Odesas hamn, som Moskva hävdade när det slog platsen under helgen. .

Det brittiska ministeriet sa att Ryssland ser Ukrainas användning av anti-fartygsmissiler som ”ett nyckelhot” som begränsar dess Svartahavsflotta.

”Detta har avsevärt undergrävt den övergripande invasionsplanen, eftersom Ryssland inte realistiskt kan försöka ett amfibieanfall för att ta Odesa”, sade militären. ”Ryssland kommer att fortsätta att prioritera ansträngningar för att försämra och förstöra Ukrainas antifartygsförmåga.”

Den tillade att ”Rysslands målprocesser är högst sannolikt rutinmässigt undergrävda av daterad intelligens, dålig planering och en top-down-strategi för operationer.”

I andra militära händelser dödade rysk beskjutning under de senaste 24 timmarna minst tre civila och skadade ytterligare åtta i Ukraina, uppgav den ukrainska presidentens kontor på tisdagen.

I den östra Donetsk-regionen, där striderna har varit fokuserade de senaste veckorna, fortsatte beskjutningen längs hela frontlinjen, med de största städerna i regionen, inklusive Bakhmut, Avdiivka och Toretsk, som måltavlor av ryska styrkor, uppgav presidentens kontor.

Donetsks regionala guvernör Pavlo Kyrylenko anklagade ryska trupper för att använda klustervapen och upprepade sin uppmaning till civila att evakuera.

”Det finns inte en enda säker plats kvar, allt beskjuts”, sa Kyrylenko i tv-sända kommentarer. ”Men det finns fortfarande evakueringsvägar för civilbefolkningen.”

Wagner legosoldater griper kraftverket, säger analytiker

Institute for the Study of War, en tankesmedja baserad i Washington, rapporterade att Moskva använde legosoldater från den skumma Wagnergruppen för att fånga kraftverket Vuhledar i den norra utkanten av byn Novoluhanske.

Men ryska styrkor har gjort ”begränsade vinster” där, enligt Ukrainas generalstab.

Det huvudsakliga ryska fokuset för tillfället ligger på att fånga Bakhmut, som den ryska militären behöver för att pressa sin offensiv mot de viktigaste ukrainska fästena i Donetsk, städerna Sloviansk och Kramatorsk.

”Rysska styrkor gjorde marginella vinster söder om Bakhmut men kommer sannolikt inte att kunna utnyttja dessa framsteg för att ta full kontroll över själva Bakhmut”, sa Institutet for the Study of War.

Ryska styrkor fortsatte att inleda attacker mot civil infrastruktur i Charkiv, Ukrainas näst största stad, och den omgivande regionen i landets nordost.

Charkivs guvernör Oleh Syniehubov sa att strejkerna mot staden återupptogs runt gryningen på tisdagen och skadade en bilhandlare.

”Ryssarna inriktar sig medvetet på civila infrastrukturobjekt – sjukhus, skolor, biografer,” sa Syniehubov till ukrainsk tv. ”Allt skjuts mot, även köer för humanitärt bistånd, så vi uppmanar folk att undvika masssamlingar.”

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock sa att Moskva vill att ”Ukraina och dess folk fullständigt underkuvas”.

”Vi måste vara beredda på att detta krig – som Ryssland bedriver med absolut brutalitet och bedriver på ett sätt som ingen annan skulle göra – kommer att pågå i månader”, sa Baerbock under ett besök i Prag.

Senast

Så blev klassiska svenska klädmärket gängens favorit

Publicerad 10 dec 2023 kl 05.00PremiumEtt slumpartat möte mellan...

Succén fortsätter – toppar skytteligan

Victor Ejdsell har haft en fantastisk säsong för Färjestad...

Ännu en gripen efter mordet på Liridona

Det var i slutet av november som Uddevallabon Liridona...

Domaren sänktes – tvingades till vård

Malmö förlorade en match mot Skellefteå med 5-4 tidigare...

Missa inte

Så blev klassiska svenska klädmärket gängens favorit

Publicerad 10 dec 2023 kl 05.00PremiumEtt slumpartat möte mellan...

Succén fortsätter – toppar skytteligan

Victor Ejdsell har haft en fantastisk säsong för Färjestad...

Ännu en gripen efter mordet på Liridona

Det var i slutet av november som Uddevallabon Liridona...

Domaren sänktes – tvingades till vård

Malmö förlorade en match mot Skellefteå med 5-4 tidigare...

Pojkar svårt skadade i olycka

Det var fyra pojkar i 15-årsåldern i traktorn som...

Nobben: Vägrade regnbågsbindeln

Premier Leagues årliga pridekampanj pågår varje december, där alla 20 lagkaptener i Premier League uppmanas att bära regnbågsfärgade bindlar på armarna under en veckas...

Dog under skönhetsingrepp – där maken var kirurgen

Den 21 november genomgick Hillary Brown, 33, ett skönhetsingrepp. Det var hennes make Ben Brown, 40, som utförde operationen på sin plastikkirurgiklinik i Florida.Men...

Utbuade – efter tre raka förluster

Rögle Hockey Club, som har satsat mycket denna säsong, har haft en besvikande start i SHL och har legat i den nedre delen av...

Skänkte 136 miljoner till välgörenhet – fick nobben

Terry Kahn från Indianapolis körde en gammal bil, hade en blygsam bostad och vägrade köpa en mobiltelefon eftersom han tyckte de kostade alldeles för...

Berglund: ”Vi tog ett gäng bira igår”

Leksand besökte Ängelholm för att möta Rögle på lördagskvällen. Leksandstränaren Björn Hellkvist, som diagnostiserades med Parkinsons sjukdom 2010 och tvingades sjukskriva sig i slutet...

Familjen kremerade fel person: ”Förkrossade”

En familj i walesiska staden Cwmbran förlorade nyligen en släkting.För tre veckor sedan hölls en begravningsceremoni för personen som familjen hade låtit kremera –...