Exklusivt innehåll:

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Ukrainas krig: Schweiz antar fullständiga EU-sanktioner mot Ryssland

Schweiz godkände på måndagen EU:s hela paket av ekonomiska sanktioner från Europeiska unionen mot Ryssland, chockat av brutaliteten i Moskvas angrepp på Ukraina samtidigt som de säkerställer att dess neutralitet bevaras.

Den federala regeringen ”tar detta steg med övertygelse, på ett genomtänkt och otvetydigt sätt”, insisterade Schweiziska edsförbundets president, Ignazio Cassis, under en pressträff efter ett extraordinärt möte med den federala regeringen.

”Neutralitet är inte likgiltighet,” sa Cassis på söndagen för att förbereda marken i detta alpland som är mycket fäst vid dess neutralitet. Han erbjöd också sina tjänster för att hitta en väg ut ur krisen.

EU, som inte gjorde någon hemlighet av sitt missnöje när Bern såg ut att stanna förra veckan, välkomnade beslutet eftersom åtgärderna utan Schweiz hade varit ”mindre effektiva”.

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio såg i det ”en viktig signal om den nära samordningen av det internationella samfundet”.

Ueli Maurer, den schweiziske finansministern, betonade att tillgångarna för ryska personligheter och enheter som finns på EU:s svarta lista ”fryss med omedelbar verkan”.

De ekonomiska sanktionerna mot Rysslands president Vladimir Putin, premiärminister Mikhail Michoustin och utrikesminister Sergej Lavrov genomförs utan dröjsmål, preciserade förbundsrådet.

Justitieministern Karin Keller-Sutter antydde för sin del att fem ryska eller ukrainska oligarker ”mycket nära Vladimir Putin” och med starka ekonomiska band med Schweiz ”omedelbart förbjöds att resa in i Schweiz”.

De måltavla, vars namn Schweiz inte vill offentliggöra men som finns på den europeiska svarta listan, har inget uppehållstillstånd i Schweiz, men viktiga ”ekonomiska kopplingar, särskilt inom finans och handel med råvaror”, tillade hon.

Som EU hade gjort i söndags stängde Schweiz också sitt luftrum för alla flygningar från Ryssland och för alla flygrörelser av ryska plan, inklusive privatplan, ”med undantag för flygningar som utförs för humanitära, medicinska eller diplomatiska ändamål”.

Trycket kom också inifrån. De flesta politiska partier, med undantag för det radikala högerpartiet UDC, som Maurer tillhör, efterlyste en starkare gest.

I lördags krävde mellan 10 000 och 20 000 människor, som marscherade för att stödja det ukrainska folket, också mycket högljutt hårdare sanktioner.

Förbundsrådet specificerar ändå att ”Schweiz kommer att fortsätta att granska varje nytt sanktionspaket som antagits av EU individuellt”.

Medan Ryssland bara är den 23:e kommersiella partnern till Schweiz, är alplandets banker bland de stora förmögenheternas favoriter att investera sina pengar.

Enligt statistik från Bank for International Settlements uppgick schweiziska bankers skulder till ryska kunder till 23 miljarder dollar (20,5 miljarder euro) under tredje kvartalet 2021, inklusive 21,4 miljarder dollar (19,1 miljarder euro) i form av inlåning.

Ryska oligarker har också intressen i stora schweiziska företag.

Dessutom sker 80 % av den ryska olje- och gashandeln i Schweiz, enligt uppskattningar som citeras av schweizisk press. Landet är hem för stora råvaruhandelsföretag som Gunvor, Trafigura eller Glencore.

Ekonomiminister Guy Parmelin erkände att dessa sanktioner och kriget inte var utan ekonomiska konsekvenser för Schweiz.

Sålunda hävdade han att Nordstream 2-gasledningsföretaget – dess ibruktagande avbryts som en vedergällningsåtgärd mot Ryssland – som är baserat i kantonen Zug, har sagt upp sina 142 anställda.

Företaget svarade inte omedelbart på en begäran om bekräftelse.

Senast

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

Missa inte

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få in kapital efter att han förlorat sin mäklarlicens.– Syftet var att jag skulle få pengar...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...

Navalnyjs advokat gripen

Advokaten anklagas för att ha ”stört den allmänna ordningen”, skriver regimkritiska tidningen Novaja Gazeta i ett inlägg på X. Advokaten greps under tisdagen i Moskva,...

Ryssland omstrukturerar militärdistrikt efter varningar om Nato-krig

Kreml är uppenbarligen i ett tidigt skede av...