Exklusivt innehåll:

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Ukrainas krig: Vad du behöver veta denna torsdag

Ryska träffar Kiev för första gången på flera veckor

Den ryska armén har för första gången på flera veckor i dag inlett en missilattack mot regionerna Kiev och norra Tjernihiv.

Minst femton personer, inklusive fem civila, ska ha skadats i de ryska strejkerna, enligt den ukrainska huvudstadens regionala guvernör, Oleksiy Kuleba.

Ryssland attackerade Kiev-regionen med sex missiler avfyrade från Svarta havet och träffade en militär enhet i byn Liutizh i utkanten av huvudstaden, enligt Oleksii Hromov, en hög tjänsteman vid Ukrainas generalstab.

Han sa att attacken förstörde en byggnad och skadade två andra, och att ukrainska styrkor också sköt ner en av missilerna i staden Bucha.

Attacken mot Chernihiv, som riktade sig till byn Honcharivska, tros ha kommit från Vitryssland, enligt den regionala guvernören Vyacheslav Chaus.

Ukrainska tjänstemän tillkännagav under tiden en motoffensiv för att ta tillbaka den ockuperade Cherson-regionen i landets södra, territorium som beslagtogs av Ryssland kort efter invasionen.

Nationella medier i Ukraina har citerat presidentens rådgivare, Oleksiy Arestovich, som bekräftade att Kievs planer på att befria Cherson var på gång och att den ukrainska armén planerar att lämna ryska trupper med de tre alternativen – att ”retirera, om möjligt, kapitulera eller förstöras” .”

Läs mer:

USA hävdar att över 75 000 ryska soldater dödats eller skadats

Mer än 75 000 ryska soldater har dödats eller skadats sedan Kreml invaderade Ukraina den 24 februari, enligt uppskattningar av den amerikanska underrättelsetjänsten.

En kongressledamot som nyligen besökte Ukraina bekräftade att siffrorna hade förmedlats i en briefing från det amerikanska utrikesdepartementet, försvarsdepartementet, de gemensamma stabscheferna och kontoret för direktören för nationella underrättelser.

I ett tal till CNN sa Michigan-republikanen Elissa Slotkin: ”Vi blev informerade om att över 75 000 ryssar antingen har dödats eller skadats [in Ukraine]vilket är enormt … över 80 % av deras landstyrkor är fastlåsta och de är trötta”, sa hon.

Ryssland har varit tystlåten om sina offer i Ukraina

En rysk topplagstiftare hävdade i juni att dess soldater i princip hade slutat dö i kriget, även om striderna rasade.

Andrey Kartapolov, chef för det ryska parlamentets försvarskommitté sa att ”vi har praktiskt taget upphört att förlora människor”, enligt Moskovskij Komsomolets, en Moskva-baserad tidning.

Euronews kan inte självständigt verifiera dessa siffror.

Upprördhet över pro-Putin ramsor vid fotbollsmatchen mellan Turkiet och Ukraina

Ukrainska tjänstemän har uttryckt sin ilska mot turkiska fotbollsfans som skanderade till Vladimir Putins namn vid en Champions League-kick-about i Istanbul.

Tusentals Fenerbahce-supportrar anslöt sig till sången efter att deras lag släppt in ett mål till ukrainska mästarna Dynamo Kiev.

Den ukrainska ambassadören Vasyl Bodnar sa att händelsen hade ”beklagat” honom djupt, med en fotbollsjournalist som stämplade diagrammet ”absolut smaklöst”.

Filmer från den kontroversiella sången har visats mer än sju miljoner gånger på sociala medier.

”Vi kommer aldrig att förstå orden om stöd till den ryske mördaren och angriparen som medvetet dödar ukrainare och förstör vårt land”, skrev Bodnar på Facebook. ”Till och med fotboll, som är så älskad i Turkiet, har sina gränser.”

Dynamo Kiev vann matchen med 2-1 efter att ha gjort oavgjort 0-0 i den första matchen i Polen på grund av Rysslands invasion.

Tävlingsarrangören Uefa berättade för BBC att man har inlett en utredning av händelsen.

”Dubbel standard” i behandlingen av icke-ukrainska flyktingar, finner expert

Polen har anklagats för dubbelmoral i sin behandling av ukrainska flyktingar, jämfört med icke-européer som flyr konflikter i Afrika och Mellanöstern, av en FN-expert.

De som drabbats inkluderar permanenta invånare i Ukraina, ”papperslösa” migranter och människor som hade sökt asyl i landet innan kriget tvingade dem att fly igen, sa Felipe González Morales, FN:s specialrapportör för migranters mänskliga rättigheter på torsdagen.

”Även för dem som har flytt från samma krig, även om alla accepterades för inresa i Polen och har fått hjälp från staten, skyddas inte tredjelandsmedborgare under samma rättsliga ram”, sade han.

”Denna dubbelmoraliska tillvägagångssätt har lett till känslor av att bli diskriminerad.”

González Morales berömde Polen för att ha tagit emot cirka 2 miljoner ukrainska flyktingar som har kommit till landet och gett dem tillstånd att arbeta, samt tillgång till hälsovård, utbildning och andra offentliga tjänster.

”Detta förklarar varför jag inte ser flyktingläger i Polen,” sa han.

Vitrysslands oppositionsledare fördömer attacker mot Ukraina från hennes land

Den vitryska oppositionsledaren, Sviatlana Tsikhanouskaya, har fördömt den senaste upptrappningen av kriget i Ukraina som inleddes från Vitryssland.

”Förfärad över att se hur Ryssland fortsätter att använda Vitryssland för att attackera Ukraina”, twittrade hon. ”Minst 25 missiler avfyrades från Vitryssland mot Kiev, Chernihiv och andra städer i morse. Lukasjenka kan inte lura någon. Han är skyldig till brott mot vitryssar och ukrainare och måste ställas till svars.”

Senast

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Missa inte

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på Åby genom att ta fyra V75-segrar, varav två var med egentränade hästar. Danao Degli Dei...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en privatperson i Haninge, söder om Stockholm. Personen hade hittat en död kropp i ett skogsparti...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...

Är tillbaka i landslaget – efter tuffa petningen

Daniela de Jong skadade sig i en handfraktur under en match mot Kamerun och kommer nu missa resten av VM. Förbundskapten Tomas Axnér har...

Ny avrådan: Skriv inte ut Ozempic för viktnedgång

Läkemedelsverket har analyserat förskrivningen av diabetesläkemedel och konstaterat att antalet patienter utan historik av diabetes som fått läkemedlen utskrivna har ”ökat kraftigt” sedan 2021.–...