Exklusivt innehåll:

Förvånande hudproblem bland svenska soldater

Under 10 års tid har Försvarsmakten rekommenderat sina soldater...

Jon Olsson lyxliv med Janni Delér: ”Vi växte upp”

Extravaganta hus, båtar och bilar. Den tidigare skidstjärnan Jon Olsson,...

US Houses godkänner en räkning på 14 miljarder dollar ”endast för Israel”.

Den första betydande lagstiftningsinsatsen i kongressen för att stödja Israel i kriget är långt ifrån Bidens begäran om nästan 106 miljarder dollar som också skulle stödja Ukraina när det bekämpar Ryssland, tillsammans med USA:s ansträngningar att motverka Kina och ta itu med säkerheten vid gränsen till Mexiko.

ANNONS

Förenta staternas representanthus godkände i torsdags ett militärt hjälppaket på nästan 14,5 miljarder dollar till Israel, ett muskulöst amerikanskt svar på kriget med Hamas men också ett partiskt tillvägagångssätt av den nye talmannen Mike Johnson som utgör en direkt utmaning för demokraterna och president Joe Biden.

I ett avsteg från normer krävde Johnsons paket att nödhjälpen skulle kompenseras med nedskärningar i statliga utgifter på andra håll. Den tacklingen etablerade det nya parlamentets GOP:s konservativa ledarskap, men det gjorde också vad som vanligtvis skulle vara en tvåpartisk omröstning till en som skilde demokrater och republikaner. Biden har sagt att han skulle lägga in sitt veto mot lagförslaget, som godkändes 226-196, med 12 demokrater som ansluter sig till de flesta republikaner på en till stor del partilinjeomröstning.

Johnson, en republikansk kongressledamot från Louisiana, sa att paketet skulle ge Israel den hjälp som behövs för att försvara sig själv, befria gisslan som hålls av Hamas och utrota den militanta palestinska gruppen, att åstadkomma ”allt detta samtidigt som vi också arbetar för att säkerställa ansvarsfulla utgifter och minska storleken på den federala regeringen.”

Demokraterna sa att det tillvägagångssättet bara skulle försena hjälpen till Israel. Senatens majoritetsledare och New York-demokraten Chuck Schumer har varnat för att det ”förbluffande oseriösa” lagförslaget inte har någon chans i senaten.

Den första betydande lagstiftningsinsatsen i kongressen för att stödja Israel i kriget är långt ifrån Bidens begäran om nästan 106 miljarder dollar som också skulle stödja Ukraina när det bekämpar Ryssland, tillsammans med USA:s ansträngningar att motverka Kina och ta itu med säkerheten vid gränsen till Mexiko.

Det är också Johnsons första stora test som talman i parlamentet eftersom den republikanska majoriteten försöker komma tillbaka till jobbet efter månaden av turbulens sedan han avsatte Kaliforniens representant Kevin McCarthy som talare. Johnson har sagt att han kommer att vända sig till hjälp till Ukraina tillsammans med USA:s gränssäkerhet, och föredrar att ta itu med Bidens förfrågningar separat eftersom GOP:s lagstiftare alltmer motsätter sig att hjälpa Kiev.

Vita husets vetovarning sa att Johnsons tillvägagångssätt ”misslyckas med att möta ögonblickets brådska” och skulle skapa ett farligt prejudikat genom att kräva att nödmedel kommer från nedskärningar någon annanstans.

Medan beloppet för Israel i parlamentets lagförslag liknar vad Biden eftersträvade, sa Vita huset att den republikanska planens misslyckande med att inkludera humanitärt bistånd till Gaza är ett ”allvarligt misstag” när krisen fördjupas.

Biden krävde på onsdagen en paus i kriget för att möjliggöra hjälpinsatser.

”Detta lagförslag skulle bryta med det normala, tvåpartiska tillvägagångssättet för att ge akut nationell säkerhetshjälp”, skrev Vita huset i sitt uttalande om administrationens policy om lagstiftningen. Den sade att GOP:s hållning ”skulle få förödande konsekvenser för vår säkerhet och allianser under de kommande åren.”

Det var oklart innan omröstningen på torsdagen hur många demokrater som skulle gå med republikanerna. Vita huset hade direkt vädjat till lagstiftare, särskilt judiska demokrater, och uppmanat dem att avslå lagförslaget.

Vita husets stabschef Jeff Zients, rådgivare till presidenten Steve Ricchetti och andra seniora Vita husets personal har engagerat husdemokrater, sa en person som är bekant med situationen och beviljade anonymitet för att diskutera den.

Men omröstningen var svår för vissa lagstiftare, särskilt demokrater som ville stödja Israel och som kan ha problem med att förklara avvägningen för väljare, särskilt som den stora AIPAC-lobbyn och andra grupper uppmuntrade passage. Sammanlagt motsatte sig två republikaner lagförslaget.

Demokraten Brad Schneider från Illinois som röstade emot paketet sa: ”Det var en av de svåraste sakerna jag har behövt göra.”

För att betala för notan har republikanerna i parlamentet bifogat bestämmelser som skulle skära in miljarder från IRS som demokraterna godkände förra året och Biden skrev under i lagen som ett sätt att gå efter skattefusk. Det partipolitiska budgetkontoret för kongressen säger att detta skulle sluta kosta den federala regeringen netto 12,5 miljarder dollar på grund av förlorade intäkter från skatteinsamlingar. Sammantaget uppgår kostnaden för biståndspaketet och intäktsminskningen till mer än 26 miljarder dollar.

Republikanerna hånade den bedömningen, men det oberoende budgetkontoret ses historiskt som en pålitlig domare.

Backers sa att paketet skulle ge stöd till Israels Iron Dome missilförsvarssystem, anskaffning av avancerade vapen och andra militära behov, och hjälp med skydd och evakuering av amerikanska medborgare. CBO fastställde det totala paketet till cirka 14,3 miljarder dollar för Israel.

Demokraterna uppmanar att återställa humanitärt bistånd

När golvdebatten kom igång vädjade demokraterna om att republikanerna skulle återställa det humanitära biståndet Biden begärde och förnekade politiseringen av ett typiskt bipartiskt stöd från Israel.

ANNONS

”Republikaner utnyttjar den olidliga smärtan av en internationell kris för att hjälpa rika människor som fuskar på sina skatter och stora företag som regelbundet smiter undan sina skatter”, säger Jim McGovern från Massachusetts, högsta demokraten i husregelkommittén.

Dan Goldman från New York beskrev att han gömde sig i ett trapphus med sin fru och sina barn när han besökte Israel när raketer avfyrades i vad han kallade den mest fruktansvärda attacken mot judar sedan Förintelsen.

Ändå sa Goldman att han motsatte sig det republikanskt ledda lagförslaget som ett ”skamligt försök” att förvandla situationen i Israel och det judiska folket till ett politiskt vapen.

”Stöd till Israel kan vara ett politiskt spel för mina kollegor på andra sidan gången,” sa demokraten. ”Men detta är personligt för oss judar och det är existentiellt för den enda judiska nationen i världen som är en fristad. från den stigande vågen av antisemitism runt om i världen.”

Republikanerna har attackerat demokrater som ställer frågor om Israels krigstaktik som antisemitisk. Huset försökte kritisera den enda palestinsk-amerikanska lagstiftaren i kongressen, Michigan-demokraten Rashida Tlaib, på grund av uttalanden hon gjorde. Misstroendeåtgärden misslyckades.

ANNONS

Andrew Clyde, en republikansk representant från Georgien, sa att han var ”så tacksam att det inte finns något humanitärt bistånd”, som han hävdade skulle kunna falla i händerna på Hamas.

Ingen chans i senaten

I den demokratiskt kontrollerade senaten gjorde Schumer klart att parlamentets lagförslag skulle avvisas.

”Senaten kommer inte att ta upp parlamentets GOP:s djupt felaktiga förslag, utan istället kommer vi att arbeta på vårt eget bipartiska nödhjälpspaket” som inkluderar pengar till Israel och Ukraina, såväl som humanitärt bistånd till Gaza och ansträngningar för att konfrontera Kina.

Senatens republikanske ledare Mitch McConnell från Kentucky balanserar behovet av att stödja sina GOP-allierade i kammaren samtidigt som de kämpar för att hålla biståndspaketet mer i linje med Bidens bredare begäran, och tror att alla frågor hänger ihop och kräver amerikansk uppmärksamhet.

McConnell sa att stödet till Ukraina var ”inte välgörenhet” utan var nödvändigt för att stärka en västlig allierad mot Ryssland.

ANNONS

I en annan handling på torsdagen godkände parlamentet överväldigande en republikanskt ledd resolution som fokuserade på högskoleaktivism över Israel-Hamas-kriget. Den icke-bindande resolutionen skulle fördöma stödet till Hamas, Hizbollah och terroristorganisationer vid institutioner för högre utbildning.

Senast

Förvånande hudproblem bland svenska soldater

Under 10 års tid har Försvarsmakten rekommenderat sina soldater...

Jon Olsson lyxliv med Janni Delér: ”Vi växte upp”

Extravaganta hus, båtar och bilar. Den tidigare skidstjärnan Jon Olsson,...

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Missa inte

Förvånande hudproblem bland svenska soldater

Under 10 års tid har Försvarsmakten rekommenderat sina soldater...

Jon Olsson lyxliv med Janni Delér: ”Vi växte upp”

Extravaganta hus, båtar och bilar. Den tidigare skidstjärnan Jon Olsson,...

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

Ex-röda arméfraktionsmedlem fångad efter mer än 30 år på flykt

Klette, som anklagas för att ha deltagit i...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas Armalis ut en rejäl smocka mot Olli Palola framför mål. Oskarshamnsforwarden föll till isen och...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar fjällturismen.Skistar säger sig vilja leda omställningsarbetet – samtidigt som bolaget måste säkra sin snöproduktion.En del...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra vem som helst obekväm. Å andra sidan är det något som alla kan relatera till,...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...