Fossilet av en 170 miljoner år gammal flygande reptil känd som en pterosaurie har hittats på Isle of Skye i Skottland, säger forskare.
National Museum of Scotland sa att fossilet av pterosaurien, mer populärt känd som pterodactyls, är den största i sitt slag som någonsin upptäckts från juraperioden. Reptilen hade ett uppskattat vingspann på mer än 2,5 meter, liknande det för en albatross, sa museet.
Fossilet upptäcktes 2017 av doktoranden Amelia Penny under en studieresa på Isle of Skye i avlägsna nordvästra Skottland när hon såg pterosauriens käke sticka ut från stenar. Den kommer nu att läggas till museets samling.
”Pterosaurier som bevaras i sådan kvalitet är ytterst sällsynta och är vanligtvis reserverade för att välja klippformationer i Brasilien och Kina. Och ändå dök en enorm utmärkt bevarad pterosaurie upp från en tidvattenplattform i Skottland, säger Natalia Jagielska, doktorand vid University of Edinburgh som är författare till en ny vetenskaplig artikel som beskriver fyndet.
Steve Brusatte, professor i paleontologi vid Edinburgh University, sa att upptäckten var den bästa som hittats i Storbritannien sedan tidigt 1800-tal när den berömda fossiljägaren Mary Anning upptäckte många betydande jurafossiler på den södra engelska kusten.
Han sa att fossilet hade ”fjäderlätta” ben, ”lika tunna som pappersark”, och att det tog flera dagar att skära det från sten med diamantspetsade sågar när hans team kämpade mot inträngande tidvatten.
Det ”berättar för oss att pterosaurier blev större mycket tidigare än vi trodde, långt före kritaperioden när de konkurrerade med fåglar, och det är enormt betydelsefullt,” tillade Brusatte.
Pterosaurien har fått det gaeliska namnet Dearc sgiathanach, vilket översätts som ”bevingad reptil.”
Pterosaurier var de första ryggradsdjuren som flög, cirka 50 miljoner år före fåglarna. De levde så långt tillbaka som till triasperioden, för cirka 230 miljoner år sedan. De ansågs tidigare ha varit mycket mindre under juraperioden.