De åsikter som uttrycks i denna artikel är författarens och representerar inte på något sätt Euronews redaktionella position.
Återanvändning kan vara användbart när det gäller vissa föremål, men ett mål med bred slaglängd fungerar inte. Poängen med en cirkulär ekonomi är att ta ett tillvägagångssätt som är skräddarsytt för produkten, snarare än en enhet som passar alla, skriver Tahmid Chowdhury.
Mängden av det vi slänger i Europa är chockerande. Den stora mängden sopor på vår kontinent ökade från 66 miljoner ton 2009 till över 78 miljoner ton 2019.
Per person genererade vi 177 kg avfall 2020 – det motsvarar vikten av två kängurur. Och om vi inte är försiktiga kommer den att öka med ytterligare 20 % till 2030.
Med särskilt plastföroreningar som hopar sig, skadas våra naturliga livsmiljöer och marina djur blir biskador under havet. Strunt i hur mycket vi skickar till utvecklingsländer som hamnar direkt på soptippen.
Så hur löser vi detta växande problem? Vi behöver hårdare reglering från EU.
Två flugor i en smäll
Om vi ska gå mot en hållbar och cirkulär ekonomi får beslutsfattare inte vara rädda för ambitiösa åtgärder. Det innebär att uppmuntra tillverkare att designa för hållbarhet, för att hålla produkter, komponenter och material cirkulerande i ekonomin.
Det är dock viktigt att de får rätt, eftersom argumentet är mer nyanserat än man tror. Särskilt när det kommer till begreppet återanvändning.
Återanvändning är helt enkelt idén att vi designar produkter som ska användas om och om igen av konsumenten – tänk Tupperware, tygpåsar eller återanvändbara kaffekoppar. Detta skiljer sig från återvinning, där avfallsmaterial, såsom en kartong, kan behandlas och användas igen av tillverkaren.
Utgivningen av Europeiska kommissionens utkast till förordning om förpackningar och förpackningsavfall förra året var tänkt att ta itu med denna specifika fråga, men företagen var inte nöjda.
Det ursprungliga förslaget angav att återvinningsmål skulle införas, men det skulle också finnas bindande, obligatoriska återanvändningsmål. Frågan: det fanns få bevis för att de återanvändningsmål som satts upp i förslaget faktiskt skulle gynna miljön.
Här är varför. Att anta både ett återanvändningsmål och ett återvinningsmål är kontraintuitivt eftersom det gör det svårt för företag att uppnå två mål samtidigt.
Företagen tar redan detta på allvar
Å ena sidan måste du återvinna dina produkter mer, men å andra sidan måste du designa potentiellt nya produkter som är återanvändbara och hitta ett sätt att återvinna dessa också.
Hela tiden använder skapandet av nya produkter mer energi och resurser – vilket är mer utsläppskrävande. Processen gör mer skada än nytta.
Risken med denna fil var att EU skulle förlora många potentiella stödjande företag genom dåligt definierade mål. Än idag ser jag annonser på tunnelbanestationen i Bryssel Schuman som kräver över 2 000 ändringar av förordningen.
Även om ”industri” ofta kan stämplas som ett hinder på vägen mot klimatåtgärder, är verkligheten att många aktörer inom förpackningssektorn tänker framåt. På Sustainable Packaging Summit den här månaden i Amsterdam inspirerades jag av hur många företag öppet pratade om vikten av att minska koldioxidutsläppen och öka cirkulariteten.
Till exempel siktar Ball, som skapar dryckesburkar i aluminium, på att ha en återvinningsgrad på 90 % till 2030 och kommer att öka andelen återvunnet material i sina aluminiumförpackningar till 85 % vid samma datum. Återvinning av aluminiumburkar är mycket mer avancerat än att byta till ett återanvändningssystem, hävdar företaget, vilket skulle kräva en dramatisk förändring av sin nuvarande affärsmodell.
Tänk på det, som konsumenter dricker vi aldrig ur en burk mer än en gång. Vill vi ha en hållbar och återanvändbar behållare för våra vätskor använder vi en vattenflaska eller kaffekopp i metall.
Ett täckande återanvändningsmål för aluminiumburkar skulle innebära att varenda en skulle behöva designas för att kunna återanvändas, det är inte vettigt.
Det visar sig att företag redan tar detta på allvar; nu behöver vi lämpliga regler för att backa upp dem.
Scattergun-tillvägagångssätt hjälper inte
Den 24 oktober röstade Europaparlamentets ENVI-utskott igenom en ny ståndpunkt för denna förordning. Den kommer att gå till plenum i slutet av november.
Den nya texten tar bort återanvändningsmålen, tillsammans med några andra mer ambitiösa förändringar.
Även om att ta bort återanvändning kan verka som ett steg bakåt, kommer det i praktiken att innebära en policy som är genomförbar och bättre stöds av ett brett spektrum av intressenter.
Återanvändning kan vara användbart när det gäller vissa föremål, men ett mål med bred slaglängd fungerar inte. Poängen med en cirkulär ekonomi är att ta ett tillvägagångssätt som är skräddarsytt för produkten, snarare än en enhet som passar alla.
Det slutliga utkastet till förordningen om förpackningsavfall kommer att spela en avgörande roll för att stärka EU:s ställning som en cirkulär ekonomi.
Politiken är inte bara till för klarhet, den anger också riktning och ledarskap – något som EU behöver förbättra om det ska förbli konkurrenskraftigt på världsscenen.
Tahmid Chowdhury fungerar som ledare på Corporate Leaders Group Europe’s Materials & Products Taskforce, sammankallad av Cambridge Institute for Sustainability Leadership.
På Euronews tror vi att alla åsikter spelar roll. Kontakta oss på view@euronews.com för att skicka pitcher eller bidrag och vara en del av konversationen.