Exklusivt innehåll:

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Varnar Israel, Hamas och regionen ”låsta i cykler av våld”

Den senaste utvecklingen från Israel Hamas-kriget.

USA:s högsta diplomat landar i Israel

ANNONS

USA:s utrikesminister Antony Blinken anlände till Tel Aviv i fredags, med avsikt att pressa Israel att säkerställa skyddet av civila palestinska instängda i Gazaremsan.

Blinken – på sin andra resa till Mellanöstern sedan starten av Israel Hamas-kriget den 7 oktober – ska träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Han förväntas också delta i ett säkerhetsrådsmöte.

”Vi kommer att prata om konkreta åtgärder som kan och måste vidtas för att minimera skadan på män, kvinnor och barn i Gaza,” sa Blinken innan han lämnade Washington.

Risk för regional spridning ”verklig” – Förenade Arabemiraten

Utrikesministern vid Förenade Arabemiratens utrikesministerium har varnat för att regionala spänningar ”närmar sig en kokpunkt”.

”Risken för regional spridning och ytterligare eskalering är reell, liksom risken att extremistgrupper kommer att dra fördel av situationen för att främja ideologier som kommer att hålla oss låsta i cykler av våld”, sa Noura al-Kaabi vid en policykonferens i Abu Dhabi.

Al-Kaabi sa att Förenade Arabemiraten, som etablerade fullständiga diplomatiska förbindelser med Israel i en USA-förmedlad affär 2020, arbetar ”obevekligt” för en humanitär vapenvila.

”Alla ansträngningar måste göras för att skydda civila och omedelbart sätta stopp för denna konflikt”, tillade hon.

Washington godkänner miljarder i militärt bistånd till Israel

Huset godkände ett militärt hjälppaket på nästan 14,5 miljarder dollar (13,6 miljarder euro) på torsdagen för Israel, ett muskulöst amerikanskt svar på kriget med Hamas.

I ett avsteg från normer krävde det republikanska paketet att nödhjälpen skulle kompenseras med nedskärningar i statliga utgifter på andra håll.

Biden har sagt att han skulle lägga in sitt veto mot lagförslaget, som godkändes 226-196, med 12 demokrater som ansluter sig till de flesta republikaner på en till stor del partilinjeomröstning.

Den nya talaren Mike Johnson sa att paketet skulle ge Israel den hjälp som behövs för att försvara sig, befria gisslan som hålls av Hamas och utrota den militanta palestinska gruppen.

Israel skickar tillbaka Gazas arbetare

Israel meddelade torsdag kväll att de skulle skicka alla Gazas arbetare, som har varit strandsatta sedan Hamas-attacken, tillbaka till den palestinska enklaven.

Den lovade att ”klippa alla band” med territoriet.

”Gaza-arbetare som befann sig i Israel dagen då kriget började kommer att skickas tillbaka till Gaza”, sade den israeliska säkerhetskabinettet i ett uttalande.

”Israel klipper alla band med Gaza, det kommer inte att finnas fler palestinska arbetare från Gaza,” betonade det.

Ungefär 18 500 Gazabor hade arbetstillstånd i Israel i början av kriget, enligt Cogat, det israeliska försvarsministeriets arm som övervakar civila aktiviteter i de palestinska territorierna.

Cogat kontaktade av AFP och berättade inte hur många Gaza-arbetare som befann sig i Israel i början av konflikten. Denna siffra har angetts till upp till 4 000 personer av israeliska medier.

ANNONS

Israel misshandlar för närvarande Gazaremsan med fortsatta anfall, efter Hamas-attacken som dödade minst 1 400 i landets södra delar.

Strejker i Gaza har dödat mer än 9 000 människor, mestadels civila, sedan striderna bröt ut, och FN-experter varnar palestinier ”utsätts för allvarlig risk för folkmord”.

Senast

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Missa inte

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...