Exklusivt innehåll:

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Västländer kan spåra ur COP28 genom att tillskansa sig Loss and Damage Fund

De åsikter som uttrycks i denna artikel är författarens och representerar inte på något sätt Euronews redaktionella position.

Förluster och skador kan hamna i soptunnan för misslyckade klimatansträngningar – och med det behöver varje hopp om stöd stora delar av världen för att möta klimatförändringarna och hålla vår planet inom 1,5 grader, skriver Nik Nazmi bin Nik Ahmad.

ANNONS

Min nation, Malaysia, är bland dem i frontlinjen för klimatförändringarna. Men idag skriver jag inte bara som en representant för Malaysia utan också som en röst för otaliga andra i den globala södern som befinner sig i en liknande situation.

Det beror på att för bara två veckor sedan, ett av de viktigaste klimatmötena sedan COP27 ägde rum – ett som potentiellt kan spåra ur det viktigaste COP-toppmötet hittills.

Den fjärde transnationella kommittén för förlust och skada i Egypten slutade i ett dödläge över hur förlust- och skadefonden skulle fungera.

Malaysia stödde självt beslutet vid COP27 att göra operationaliseringen av fonden till en permanent punkt på COP28, särskilt med tanke på den otroliga potential som fonden har att förändra hur sårbara nationer anpassar sig till klimatförändringarna.

Tyvärr, förra veckan, föreslog USA och andra rika nationer att Världsbanken skulle övervaka genomförandet av fonden, vilket – med rätta – antände en eldstorm av upprördhet bland G77-länderna.

När allt kommer omkring är Världsbanken med huvudkontor i USA känd för att vara trögt långsam med att reagera på klimatrelaterade kriser och naturkatastrofer.

Men det finns också onekligen en politisk dimension som lurar under detta förslag.

Att inrätta en fond under Världsbankens ansvarsområde, vars presidenter utses direkt av USA, skulle ge givarländerna oproportionerligt inflytande över fonden och kan potentiellt innebära orimliga avgifter för mottagarländerna.

Det gör det också möjligt för västerländska nationer att undandra sig sitt ansvar för meningsfull klimatfinansiering – vilket gör det möjligt för dem att bekvämt skicka pengarna till en institution med meritlista av förseningar och brister.

Världens ögon på väst?

Den förståeliga frustrationen mot utvecklade västländer var uppenbar till och med i COP-presidenten Dr Sultan Al Jabers kommentarer när han påminde utskottsledamöterna om att ”världens ögon” var riktade mot dem.

Med hans ord, ”miljarder människor, liv och försörjning som är sårbara för effekterna av klimatförändringar, är beroende av framgångsrika genomförande” av lämpliga åtgärder.

Ett uppföljande pre-COP-möte har planerats till denna fredag. Det mötet kan mycket väl vara det globala samfundets sista möjlighet att komma överens om avgörande detaljer för förlust och skada – en som om den inte utnyttjas, skulle bryta det globala samarbetet och den grund som krävs för att uppfylla det avgörande 1,5-gradersmålet som världen är beroende av.

Det är därför förlust- och skadefonden är för viktig för att bli ett verktyg för politisk påverkan.

Det som denna veckas uppföljningsmöte borde diskutera är hur man kan aktualisera ett oberoende organ, som verkar enligt internationell rätt, för att övervaka förlust- och skadefonden.

Detta organ bör inkludera genomförandet av The Santiago Network, som underlättar tekniskt bistånd för att hantera förluster och skador, särskilt i utsatta utvecklingsländer.

Ett sådant arrangemang skulle ge globala sydnationer autonomi att snabbt få tillgång till viktiga medel och utan de osäkerheter som är förknippade med Världsbanken.

Att inte tillåta tillgång till förlust- och skadefonden kan orsaka ytterligare skada

Ja, kritiker hävdar att rika nationer borde kontrollera dessa fonder på grundval av sårbarhetskriterier, men det är ett felaktigt tillvägagångssätt.

Medelinkomstländer, som Malaysia och Bangladesh, är långt ifrån immuna mot klimatrelaterade katastrofer.

ANNONS

Att utesluta oss från tillgången till Loss and Damage Fund hotar att skapa splittringar inom det globala södern.

Istället borde vi styras av regeln Common But Differentiated Responsibility and Respective Capability (CBDR-RC) som säger att alla länder ska ta itu med klimatförändringarna, rikare industriländer som har bidragit mest till globala utsläpp (och även tjänat mest) bär en tyngre del. finansiell börda.

När allt kommer omkring behöver bara min nation hundratals miljarder euro under de kommande 50 åren för att möta klimatkrisen. Och utvecklingsländer totalt sett kommer att behöva biljoner.

Som sådan är Loss and Damage Fund en livlina som inte bör vara föremål för nycker och byråkrati från avlägsna institutioner.

Soptunnan av misslyckade klimatansträngningar

Det finns dock ett verkligt hopp om att vi kan vända kursen. Detta COP-ordförandeskap har lagt fram en av de mest klimatvänliga finansieringsagendan hittills.

ANNONS

Enligt en analys från Turkiets Üsküdar University syftar COP28 till att uppfylla alla tidigare COP-finansieringsåtaganden, inklusive fördubbling av anpassningsfinansieringen till 2025, säkra de 100 miljarder dollar (93,9 miljarder euro) som redan utlovats och reformera den internationella finansiella arkitekturen för att låsa upp ytterligare biljoner låga -kostnadsinvesteringar.

I slutändan måste vi inte verka inom befintliga ålderdomliga och politiskt komprometterade strukturer utan vara djärva nog att skapa helt nya strukturer som kan möta de oöverträffade behoven hos utsatta nationer som kämpar mot klimatförändringar.

Det är därför som COP-ordförandeskapets stöd till Bridgetown-initiativet som kräver ett mer inkluderande och rättvist globalt finansiellt system är så lovande.

Detta skulle innebära att reformera Bretton Woods-institutionerna, skapa en ny global utvecklingsbank och inrätta en helt ny global skatt på finansiella transaktioner.

Men för att det ska bli verklighet krävs stöd från industrialiserade västländer och ett radikalt avsteg från normen.

ANNONS

Vår planets överlevnad kräver det. Alternativet? Förluster och skador kan hamna i soptunnan för misslyckade klimatansträngningar – och med det behöver varje hopp om stöd stora delar av världen för att möta klimatförändringarna och hålla vår planet inom 1,5 grader.

Nik Nazmi bin Nik Ahmad är Malaysias minister för naturresurser, miljö och klimatförändringar. Han är parlamentsledamot för Setiawangsa.

På Euronews tror vi att alla åsikter spelar roll. Kontakta oss på view@euronews.com för att skicka pitcher eller bidrag och vara en del av konversationen.

Senast

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

Missa inte

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få in kapital efter att han förlorat sin mäklarlicens.– Syftet var att jag skulle få pengar...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...

Navalnyjs advokat gripen

Advokaten anklagas för att ha ”stört den allmänna ordningen”, skriver regimkritiska tidningen Novaja Gazeta i ett inlägg på X. Advokaten greps under tisdagen i Moskva,...

Ryssland omstrukturerar militärdistrikt efter varningar om Nato-krig

Kreml är uppenbarligen i ett tidigt skede av...