Exklusivt innehåll:

Netflix-succén ändrade hela livet för Christopher

Christopher – som egentligen heter Christopher Lund Nissen och...

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Von der Leyen ”oberoende” efter att ha blivit måltavla i den ungerska kampanjen

Ursula von der Leyen har blivit det personliga målet för en ny kampanj lanserad av Viktor Orbán som en del av ett nationellt samråd som riktar allvarliga anklagelser mot EU:s politiska agenda.

ANNONS

Anslagstavlorna, som är klistrade på gator över hela Ungern, visar EU-kommissionens ordförande bredvid Alexander Soros, den 38-årige sonen till miljardären George Soros och nuvarande ordförande för Open Society Foundations (OSF), med en stor text som lyder: ”Låt oss inte dansa till den ton de visslar!”

Även om familjen Soros och OSF, som stöder civilsamhällets organisationer runt om i världen genom bidrag, har blivit förtalade av den ungerska regeringen tidigare, är detta första gången som von der Leyen har blivit måltavla i en statsledd kampanj.

Det icke-bindande samrådet är en samling partiska uttalanden om olika EU-politik som ber medborgarna att välja mellan två möjliga svar, ett emot och ett för. Enkäterna kommer att skickas till de ungerska hushållen före jul och bör returneras senast den 10 januari, med en onlineversion tillgänglig.

Mest av de 11 frågorna inkludera bedräglig information, som påståenden om att ”ekonomiskt stöd från Bryssel till palestinsk organisation också har nått Hamas”, något som inte har bevisats, och att ”Bryssel vill skapa migrantgetton i Ungern”, ett mål som inte finns någonstans att finna i blockets migrationsreformen.

Andra frågor handlar om EU:s militära och finansiella stöd till Ukraina, som Orbán har lovat att motsätta sigoch den krigshärjade nationens medlemsansökan.

Som reaktion på utrullningen av skyltarna sa Eric Mamer, EU-kommissionens chefstalesman, att von der Leyen, efter att ha visat bilderna, var ”helt oberörd” och inte slog ett ögonlock.

Presidenten ”har fullt förtroende för den ungerska allmänhetens förmåga att bestämma sig utifrån objektiv, faktainformation om vad vi gör”, sa Mamer.

”Låt oss vara tydliga. Vi vet att det här inte är första gången. Det är förmodligen inte sista gången. Vi har affärer att göra. Vi har kriser att hantera. Vi har policyer att genomföra.”

När det gäller påståendena i undersökningen vägrade Mamer att ge en faktakontrollerande tillrättavisning och hänvisade potentiella respondenter till Europeiska kommissionens officiella kanaler. Tjänstemannen undvek också att säga om det var antisemitism att använda bilden av Soros, en person av judisk härkomst.

”Dessa uttalanden är helt osanna,” sa Mamer. ”Vi kan ge er våra ståndpunkter om all politik som nämns, men vi kommer inte att gå in i en debatt om uttalanden som läggs i ett samråd bara för de ungerska myndigheterna.”

”Helt ärligt talat har vi inget intresse av att förlora tid med den typen av frågor i det aktuella internationella sammanhanget”, tillade han.

Att tillgripa attacker mot en sittande EU-kommissionsordförande är inte okänt territorium för Viktor Orbán, som är känd för att blockera och spåra ur EU:s kollektiva åtgärder.

Tillbaka 2019, rullade hans regering ut skyltar som riktade sig mot Jean-Claude Juncker, den dåvarande verkställande direktören, och George Soros. ”Alla har rätt att veta vad Bryssel planerar!” affischerna läste. Kampanjen 2019, vars grafiska design är tydligt lik 2023-initiativet, främjade felaktiga och vilseledande påståenden om EU:s migrationspolitik och ledde till anklagelser om antisemitism.

Den senaste konfrontationen mellan Bryssel och Budapest kommer mitt i växande rapporter om att EU-kommissionen förbereder en översyn av beslutet att frysa 22 miljarder euro i EU-medel som tilldelats Ungern. Landet förväntas uppfylla en rad ”milstolpar” som ett villkor för att få pengarna, förlamat under långvarig rättsstatsfrågor.

Senast

Netflix-succén ändrade hela livet för Christopher

Christopher – som egentligen heter Christopher Lund Nissen och...

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Missa inte

Netflix-succén ändrade hela livet för Christopher

Christopher – som egentligen heter Christopher Lund Nissen och...

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Maidan Square: ”En ganska blygsam ukrainsk protest vände revolution”

I november var det 10 år sedan starten...

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021 skrev Expressen om mamman och dottern, som i utbyte mot pengar – ibland över miljonen...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i ett 2-0-underläge mot St. Pauli. Det andra målet som sattes var ett självmål och Hamburgs...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland, sköts till döds i Kosovos huvudstad Pristina under onsdagskvällen.Hon befann sig i en bil med...

Rysk armé på frammarsch ’i alla riktningar’ i Ukraina – Moskva

Men en ukrainsk befälhavare insisterade på att landets...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med världscupen i Gällivare som en av höjdpunkterna. Sverige får ställa upp med dubbelt så många...