Exklusivt innehåll:

Senegals president vill frige politiska fångar för att ”skapa fred på den politiska arenan”

De senaste veckorna har tusentals senegaleser protesterat mot beslutet...

Hisnande lyxköpet – för 35 000 000 (!) kr

Den norske fotbollsspelaren Erling Haaland planerar att köpa en...

Willkommenskultur: Har Tyskland vänt ryggen åt att välkomna migranter?

Efter två valnederlag för sin koalition intar nu Tysklands förbundskansler Olaf Scholz en hårdare hållning mot migration och försöker öka ansträngningarna för att utvisa de illegalt i landet.

ANNONS

Mitt i den utbredda paniken som delades av europeiska länder under migrantkrisen 2015-2016, representerade Tyskland en ledstjärna av ljus och optimism under ledning av dåvarande förbundskansler Angela Merkel, som berömt öppnade sitt land för ett stort antal migranter.

Under Merkels ledning och hennes ”välkommen kultur”-politik tog landet emot mer än 1,2 miljoner flyktingar och asylsökande mellan 2015 och 2016.

Men som nivåer av illegal migration i Europa är återigen på frammarsch, befinner sig Tyskland nu i en helt annan position, tvingad att vända ryggen åt ”välkomstkulturen” – eller ”Willkommenskultur” – som man en gång var stolt över.

”Vi begränsar irreguljär migration till Tyskland. Det kommer för många människor”, sa kansler Olaf Scholz en intervju nyligen med tidningen Der Spiegel. ”Vi måste utvisa människor oftare och snabbare.”

Tyskland måste öka utvisningen av migranter som inte får stanna i landet, sa Scholz. Bara dagar senare, det tyska kabinettet beviljat sitt godkännande till ett lagförslag som syftar till att effektivisera utvisningsprocessen av misslyckade asylsökande.

Det är en enorm förändring för Tyskland och Scholz, som kanske hade förväntats fortsätta arvet från sin föregångare.

”Det finns en anmärkningsvärd förändring i retorik och politik med det tydliga målet att få ner migrationssiffrorna,” sa Michael Bröning, en statsvetare och medlem i SPD Basic Value Commission, till Euronews.

”Föreslagna åtgärder inkluderar att underlätta utvisningar, strängare sanktioner för människosmugglare, återinstallation av tillfälliga gränskontroller, ytterligare bilaterala avtal med ursprungsländer och en utökning av listan över länder som anses säkra. Sammanfattningsvis är detta en drastisk förändring i politiken som signalerar ett slut på Tysklands unika ”välkomstkultur” som bevittnades 2015″, tillade han.

En kraftig förändring av politiken efter valproblem

Under ett tredagars besök i Nigeria tidigare i veckan bad Scholz det afrikanska landets president Bola Tinubu om hjälp med att ta itu med den skyhöga migrationen, vilket föreslog ett partnerskap något liknande det som Italiens premiärminister Giorgia Meloni slog till med Tunisien tidigare i år.

Tanken är att utöka migrationscentra i Nigeria, där de som utvisats från Tyskland kan hitta skydd, hälsovård och jobbmöjligheter.

Initiativet är en del av den allt tuffare inställning som Scholz och hans regering visar mot illegal migration efter att hans trepartikoalition presterade dåligt i två regionala val tidigare denna månad. Båda delstatsloppen vanns av vanliga konservativa, medan extremhögern gjorde betydande framsteg.

Bröning sa att ”det är omöjligt att säga om denna förändring direkt kommer att leda till ett större stöd för regeringen” i kommande val.

”Men det är viktigt att inse att den tyska allmänheten vill att regeringen ska agera”, fortsatte han. ”Dessutom är det viktigt att se att förändringen av politiken inte sker i ett vakuum utan snarare mot bakgrund av en växande utmaning från Tysklands extremhöger.”

Under de senaste månaderna har AfD ökat i opinionsmätningarna och gjort betydande valframgångar i Bayern och Hessen.

”Jag tror att den här utvecklingen inte är otypisk för trender man kan bevittna i andra vänster- och/eller socialdemokratiska partier, som i flera år har ställts inför ett dilemma när det gäller hur man ska svara på utmaningarna från den populistiska radikala högern”, säger Dr Kurt Richard Luther. Professor emeritus i jämförande politik vid Keele University i Storbritannien, berättade för Euronews.

”Medan uppkomsten av AfD drivs av ett brett spektrum av klagomål – en del inbillade och andra verkliga, har oron för vad som ses som okontrollerad invandring länge varit den främsta drivkraften för högerpopulismen”, sa Bröning.

Scholz är nu under betydande press för att få ner det ökande antalet asylsökande i landet, eftersom missnöjet med regeringens hantering av flyktingsituationen växer.

En färsk ARD DeutschlandTrend-undersökning visade att 44 % av tyskarna för närvarande anser att illegal invandring är det viktigaste politiska problemet i Tyskland som politikerna bör prioritera.

ANNONS

– Att ta itu med frågan är helt klart dagens ordning, säger Bröning.

”Utmaningen blir att hantera krisen utan att äventyra vare sig stabiliteten i koalitionsregeringen eller sammanhållningen inom partierna. Det är uppenbart att inte alla socialdemokrater eller tyska gröna väljare är nöjda med de föreslagna ändringarna. så jag antar att det är rättvist att säga att vi är i början av en debatt, inte i slutet av den.”

Har tyskarnas uppfattning om migranter förändrats?

Medan många länder över hela Europa skärpte gränskontrollen redan 2015, var det vanligt att se jublande skaror av tyskar hälsa på tusentals migranter som anlände till landet efter en lång vandring genom Mellanöstern och Europa.

Vad hände med den entusiasmen för Tysklands nykomlingar?

Trots vad Scholz förändring i politik skulle antyda, ”är många tyskar fortfarande för att välkomna människor i nöd och det finns ett brett stöd för att acceptera humanitärt ansvar – inte förneka det”, sa Bröning.

ANNONS

”Men, siffror har haft en effekt och stämningen från 2015 har drastiskt förändrats,” tillade han.

Idag finns det en utbredd övertygelse bland den tyska allmänheten att siffrorna måste sjunka ”och reaktionerna på den nuvarande upptrappningen i Mellanöstern har kommit att spela en viktig – och oväntad – roll i denna omvandling av debatten”, sa Bröning.

”Pro-palestinska demonstrationer, en våg av antisemitiska incidenter och firandet av Hamas-attacken i vissa områden med hög invandring har varit skarpa påminnelser om att allt inte är bra när det gäller migration och integration. På många sätt har detta öppnat upp diskursen för en mer nyanserad diskussion.”

Senast

Senegals president vill frige politiska fångar för att ”skapa fred på den politiska arenan”

De senaste veckorna har tusentals senegaleser protesterat mot beslutet...

Hisnande lyxköpet – för 35 000 000 (!) kr

Den norske fotbollsspelaren Erling Haaland planerar att köpa en...

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Missa inte

Senegals president vill frige politiska fångar för att ”skapa fred på den politiska arenan”

De senaste veckorna har tusentals senegaleser protesterat mot beslutet...

Hisnande lyxköpet – för 35 000 000 (!) kr

Den norske fotbollsspelaren Erling Haaland planerar att köpa en...

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Storbritanniens kungliga myntverk hedrar George Michael med samlarmynt

Mynten visar att Michael har på sig sina...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var det viktiga poäng på spel inför bara fyra omgångar kvar av grundserien. Marcus Eriksson blev...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens tillstånd var vid 20-tiden oklart. – Flera personer ska ha skador, någon har ont i nacken...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...