På HBTQ-organisationers sociala medier märks homofobi kopplat till apkoppor, uppger RFSL.
– Det påminner om hur det tidigare pratades om hiv/aids, säger Jon Gjønnes som arbetar med hälsofrågor på RFSL.
RFSL har därför haft samtal med Folkhälsomyndigheten om hur kommunikationen om apkoppor kan balanseras så att rätt information ges utan att riskera att stigmatisera en redan utsatt grupp.
Faktaruta: 80-tal fall av apkoppor i Sverige hittills
• Apkoppor är i Sverige klassad som en allmänfarlig sjukdom. Det innebär att det finns tydliga rutiner för testning, smittspårning och förhållningsregler för dem som testats positivt.
• Sverige har ett 80-tal konstaterade fall, varav 40 procent tros ha blivit smittade inom landet. I Europa har 10 700 personer smittats och i hela världen runt 16 000.
• I helgen klassade Världshälsoorganisationen WHO apkoppor som ett globalt hälsonödläge.
• Hittills har överföringen av viruset huvudsakligen skett via nära hudkontakt vid sexuella kontakter mellan män som har sex med män.
Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO och ECDC.
”Kändes som att man var pestsmittad igen”
Victor Westergren, som är sjuksköterska och tillförordnad vårdenhetschef på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, berättar att mottagningen varje vecka möter 10-15 patienter som får veta att de har apkoppor.
– Man uttrycker dels oro över att det har kommit ett nytt virus som vi inte vet så mycket om, men flera mår också dåligt och upplever att det är så laddat med en sjukdom som i huvudsak är sexuellt överförbar. En person sade att det kändes som att man var pestsmittad, precis som när hiv kom och alla fördomar med det. Det här väcker gamla minnen till liv, säger han.
Världshälsoorganisationens generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterar på Twitter att utbrottet av apkoppor för tillfället är koncentrerat till män som har sex med män och att virusspridningen kan stoppas med rätt strategier för rätt grupper. Men han varnar samtidigt för att stigma och diskriminering kan vara lika farligt som vilket virus som helst och uppmanar det civila samhället att kämpa mot alla sådana uttryck.
https://twitter.com/DrTedros/status/1550870556995715073
Vårdenhetschefen tycker att det är helt logiskt att den här typen av virus upptäcks först i gaycommunityn.
– Man testar sig exemplariskt, söker vård och är även mån om att skydda partners genom att inte sprida viruset vidare. Då registreras viruset snabbare hos oss än i övriga samhället, menar Victor Westergren på Venhälsan.
Kan överföras till vem som helst vid nära hudkontakt
Världshälsoorganisationen utlyste i helgen globalt nödhälsoläge. Sjukdomen är allvarlig. Antalet smittade dubblas nu varannan vecka och ordföranden för WHO:s kommitté för apkoppor, Antoine Flahault, sade nyligen att spridningen uppenbarligen är ur kontroll.
Ett 80-tal fall av apkoppor, varav de flesta i Stockholmsregionen, har bekräftats i Sverige. Samtliga drabbade är män, medelåldern är 38 år och endast en handfull uppges ha behövt inneliggande vård.
– Smittspridningen har fortsatt att öka de senaste veckorna. Den överväldigande majoriteten är män som har sex med män och ju fler sexuella kontakter du har desto större är risken, men den här virussjukdomen kan överföras till vem som helst vid nära hudkontakt, säger Klara Sondén, infektionsläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Infektionsläkaren Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten säger att det alltid är bra med kondom,
Foto: Linnea Linderholm / Folkhälsomyndighet
Samtidigt är det viktigt att ge en nyanserad bild av apkoppor så att allmänheten får veta när man utgör en riskgrupp och inte, förklarar hon.
– Det är extremt ovanligt att man dör. Endast fem dödsfall har rapporterats i hela världen och inget av dessa är i Europa, säger infektionsläkaren.
Hon fortsätter:
– Det finns enstaka rapporter i världen om hushållssmitta, men det verkar i huvudsak vara vid sexuella kontakter som apkopporna sprids.
Många drabbade beskriver ett stort lidande och kallar symptomen den värsta smärta och klåda man kan tänka sig.
– Varfyllda blåsor, sår eller koppliknande förändringar på känsliga ställen som runt könsorganen, på skinkorna, i ändtarmen och i mun och munhåla och lymfknutor som ömmar är vanligt. Det här kan göra det svårt att äta, dricka och gå på toaletten, berättar Klara Sondén.
Så kan du skydda dig mot viruset
Klara Sondén förklarar att det alltid är bra att använda kondom eftersom det skyddar mot många sjukdomar, men att det sannolikt inte skyddar helt och hållet mot apkoppor, som även tros kunna spridas via nära hudkontakt och kyssar.
– Med stor sannolikhet smittar det även när man är nära hud mot hud – och allra mest smittsam är man när man har synliga koppor, blåsor och sår, säger Klara Sondén.
– Men till skillnad från hiv så är apkoppor en övergående infektion som man blir helt återställd från även utan medicinering.
Det finns behandling som kan lindra symptomen, framför allt för att stilla smärtan.
– En liten andel patienter har behövt inneliggande vård, men apkoppor är en självläkande infektion som går över på några veckor.
Victor Westergren på Venhälsan betonar att människor förstås måste få bejaka sig själva och sin sexualitet.
– Men vi måste också förhålla oss till fakta och utan att på något sätt kränka ändå informera om hur apkoppor sprids. Det må vara världens tråkigaste råd, men det smartaste sättet att minska risken för apkoppor är att minska på sina sexuella relationer – och att skydda sig förstås, även om kondom inte utgör ett hundraprocentigt skydd i de här fallen, säger han.
Rädsla för diskriminering mot HBTQ-personer
Många av de som kontaktar Venhälsan är frustrerande över att vaccinationerna mot apkoppor dröjer så länge. Denna otålighet märks även bland RFSL:s medlemmar, enligt Jon Gjønnes som arbetar med hälsofrågor på organisationen.
HBTQ-personer som blivit smittade med apkoppor har i intervjuer också uttryckt oro för att sjukdomen och vaccinfrågan inte tas på tillräckligt stort allvar, just för att viruset initialt har drabbat en utsatt grupp som är van vid att diskrimineras.
Folkhälsomyndigheten rapporterade i veckan att Sverige fått ett begränsat antal doser av vaccinet Jynneos, som räcker till cirka 1 500 personer och som ska fördelas mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Tanken är att vaccinet kommer att ges till personer som har haft nära kontakt med någon som har konstaterats smittad.
– Vi skulle förstås önska att vi fick fler doser, men det råder vaccinbrist i och med att alla länder vill köpa Jynneos och det fördelas på EU-nivå utifrån ländernas invånarantal. Det beror inte på bristande vilja att hjälpa de drabbade och riskutsatta i Sverige utan på att det i nuläget helt enkelt inte finns mer vaccin att tillgå, säger Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.
Hur snabbt ska man vaccinera sig för att få skydd?
– Så snabbt som möjligt efter det att man haft nära kontakt, framför allt sexuell sådan, med en person som har konstaterad smitta. Inkubationstiden är 5-21 dagar och de flesta insjuknar efter 8-10 dagar, men för att vaccinet ska hinna ha effekt behöver man ta det inom fyra dygn från det misstänkta smittotillfället, säger Klara Sondén.
Sebastian fick apkoppor: ”En fruktansvärd smärta”
Virologen svarade på frågor om apkoppor
Finns det koppling mellan apkoppor och covid?
WHO: Spridningen av apkoppor ur kontroll
Sverige börjar vaccinera mot apkoppor