Exklusivt innehåll:

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Supertalangen liknas vid Hedman: Orsakar problem

De två OS-hockeyturneringarna som gått i Nordamerika och haft NHL-proffsen (2002 i Salt Lake City och 2010 i Vancouver) är klassiker av enorma mått i ”hockeyns hemland”.

Finalen 2002 mot USA slog tv-tittarrekord i Kanada, men det rekordet for all världens väg när Sidney Crosby avgjorde finalen 2010 på hemmaplan. Då satt nära 17 miljoner kanadensare och följde rysaren – motsvarande halva landets befolkning. 

Det målet Crosby gjorde kallas fortfarande ”the Golden Goal” i Kanada och är en klassiker på samma nivå som Paul Hendersons avgörande mot Sovjet i legendariska Summit Series 1972. 

En som ser Crosbys mål som sitt olympiska favoritminne är Owen Power, 19. 

– Det är nog allas favoritögonblick, sa han i en intervju med TSN i början av året. 

Power gör inte så många större intervjuer men är ändå namnet det surras mest om i Kanada, och blev också den första spelaren som togs ut till den nya OS-truppen, enligt flera hockeyinsiders i Kanada. 

– Bara att vara där med alla idrottare från alla olika länder, det vore så coolt, sa Power till TSN. 

Owen Power draftades först

Owen Power valdes som första spelare i NHL-draften i somras, av Buffalo Sabres, och många ansåg att han var redo för NHL redan i höstas, men han valde att spela vidare för Michigan. 

– Eftersom han spelar i amerikanska juniorligan är det många i Kanada som inte har sett så mycket av honom. Men att han blev så viktig för Kanada under VM, speciellt mot slutet av turneringen, var ett kvitto på hans stora potential, säger Ryan Kennedy, reporter på The Hockey News. 

För ja, redan i fjol var Power med i seniorlandslaget och vann VM-guld i Riga. Och sedan dess har han fortsatt utvecklas i blixtrande takt.

– Han är fortfarande väldigt bra defensivt, men hans offensiva sidor har exploderat! Och titta hans storlek och rörlighet – han har alla möjligheter att bli en förstaback i NHL, och det lär nog inte dröja det märks i Buffalo, säger Kennedy, som jobbar med fokus på unga talanger.

Under det lilla av JVM som hann spelas gjorde Power ett hattrick och två assist på två matcher.

Vad kommer han kunna göra i OS?

– Jag tror han kommer kunna vara rätt bekväm i OS, eftersom han redan har den här internationella erfarenheten. Han är stor och stark, så han kommer vara en effektiv spelare.

 ”Kommer inte att skrämmas”

Även om han är ung och inte spelat någon hel säsong seniorhockey pekar Kennedy på en faktor som.

– De här spelarna han ställs mot i OS, det kommer vara Europaproffs, och visst, det är imponerande spelare. Men man ska komma ihåg att när man spelar i juniorligan i USA möter man spelare som är 22–23 och de har varit i gymmet varje vecka i flera år. Så Power har spelat mot större och starkare motstånd de senaste åren. Jag tror inte han kommer skrämmas av motståndet nu. 

Vad är hans största styrkor?

– Han har alltid varit en spelare som spelar bra i båda ändar, men offensiven som har växt fram i år hjälper verkligen. Om man tittar på stil, så ser man vad Victor Hedman har gjort… Nu är inte Owen Power där än, men jag ser många likheter. 

– Man vet att man man får en solid back, men den här offensiva sidan han har lyckats få fram mer den här säsongen, det kommer orsaka problem för många lag. 

Har redan VM-guld

Namn: Owen Power.

Ålder: 19.

Längd/vikt: 197 cm/97 kg.

Från: Mississauga, utanför Toronto.

Spelar: Back för University of Michigan (juniorhockey).

Meriter: Vald som etta i NHL-draften 2021. Vann VM-guld som 18-åring i Riga förra året.

Tryck här för att ladda ner appen!

Hela programmet till OS i Peking • Schema och svenska tv-tider

Längdskidor i OS – tv-tider och program här!

Skidskytte i OS – tv-tider och program här!

Hockey i OS – tv-tider och schema här!

Sara Hector tillbaka i Sverige

Senast

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Missa inte

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger mot Slovakien i Singapore. Amanda Delgado Johansson var poängbäst i det svenska laget med fem...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och striderna i Gaza är åter i gång. Båda sidor skyller på varandra för att pausen...

Danny Saucedo ska bli pappa – ”när som helst”

För femte gången ska Danny Saucedo, 37, ställa upp i Melodifestivalen. Men just nu ligger hans fokus någon helt annanstans. Han och flickvännen Anna...

Mystisk sjukdom förbluffar stjärnan

I förra säsongen så vann Vetle Sjåstad Christiansen distanscupen och hamnade på en tredje plats totalt. Han hamnade också på pallen sju gånger individuellt....

M-toppen misstänks för brott efter flyktingstopp

Efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina förra våren uppskattade Migrationsverket att 200 000 ukrainska flyktingar skulle komma till Sverige.Staffantorps kommunstyrelse beslutade då...