Exklusivt innehåll:

Kvällens nyheter fredag 1 december

Teorin om Putins dragRysslands president Vladimir Putin skrev på...

Netflix-succén ändrade hela livet för Christopher

Christopher – som egentligen heter Christopher Lund Nissen och...

Protester och valvakor i Italien över 22-årig kvinnas våldsamma död

Filippo Turetta, som hade försvunnit för en vecka sedan, greps på söndagen i Tyskland efter att kroppen av Giulia Cecchhettin dagen innan hittades med flera knivhugg.

ANNONS

Under den senaste veckan har Giulia Cecchetins leende ansikte varit nästan konstant i nyheterna.

Den 22-åriga ingenjörsstudenten från Veneto försvann med sin ex-pojkvän, 22-årige Filippo Turetta den 11 november.

På lördagen hittades Cecchettins kropp på botten av en ravin med minst 20 knivhugg i nacke och huvud, hennes kropp täckt med några svarta påsar.

Upptäckten gjordes efter att en video dök upp där Turetta kunde ses slå Cecchettin, och myndigheterna misstänker att han mördade sin tidigare partner innan han flydde landet.

I söndags greps Turetta nära Leipzig i Tyskland, nästan 1 000 km från brottsplatsen, dit han hade rymt med sin bil.

Medan det fanns en internationell arresteringsorder mot honom, greps 22-åringen endast tack vare en tysk förare som ringde polisen efter att ha sett att Turetta stod parkerad på motorvägen med släckta lampor – utan att ens veta att han var eftersökt. mörda.

Enligt italienska tidningar hade han inga mer pengar att betala för bensin.

Turetta sitter för närvarande fängslad i Tyskland men förväntas utlämnas till Italien, där han väntas ställas inför rätta för frivilligt mord.

”En frisk son till patriarkatet”

Fallet har väckt utbredd ilska i Italien, där mordet på Cecchettin kallas ett ”kvinnomord” trots att landet inte juridiskt erkänner mordet på en kvinna på grund av hennes kön som ett separat brott.

Enligt uppgifter från Italiens inrikesministerium är Cecchettin det 102:e kvinnomordsoffret i landet sedan början av året. Cirka 52 av dessa kvinnor dödades av en partner eller tidigare partner.

Cechettins syster, Elena Cechettin, har pratat med allmänheten och media och kopplat mordet på Giulia till en patriarkal kultur av våld och kontroll mot kvinnor som normaliserar det giftiga beteendet hos män som Turetta.

Under veckan som ägnades åt att leta efter de två eleverna hade störande detaljer om deras förhållande framkommit. Det har hävdats att Turetta var kontrollerande, svartsjuk och besatt.

Han skulle enligt uppgift kolla Cecchettins telefon, sms:a och ringa henne konstant när hon inte var med honom, och var avundsjuk på att hon skulle ta examen före honom. Han vägrade tydligen att acceptera det när Cecchettins bröt deras förhållande.

”Turetta beskrivs ofta som ett monster, men han är inte ett monster,” Elena Cecchetin sa i intervjuer samt en ledare för den italienska tidningen Corriere.

”Ett monster är ett undantag, en person som är utanför samhället, en person som samhället inte behöver ta ansvar för. Men det finns ett ansvar. Monster är inte sjuka, de är friska söner till patriarkatet och våldtäktskulturen, tillade hon.

”Kvinnomord är ett mord som begås av staten eftersom staten inte skyddar oss. […] Vi måste finansiera antivåldscentra och ge möjlighet till de som behöver be om hjälp. För Giulia håll inte en tyst minut, utan bränn ner det hela.”

Flera protester och valvakor hölls över hela Italien på söndagen, medan en större process har kallats till den 25 november i Rom, den internationella dagen mot könsvåld. På tisdag kommer skolor över hela Italien att hålla en tyst minut för Giulia Cecchetin.

Löften om förändring

”Vi önskade alla att Giulia fortfarande levde, men tyvärr blev våra värsta farhågor verklighet. Dödad. Jag känner stor ilska och sorg”, Italiens premiärminister Giorgia Meloni sa efter att kroppen av Cechettin hittades i lördags.

ANNONS

Den italienske ledaren har lovat en ny utbildningskampanj i skolor för att utrota den giftiga våldskultur som lever kvar i landet.

Meloni betonade också att hon redan har ökat medlen till kvinnojourer och antivåldscentrum. Oppositionsledaren, Demokratiska partiets (PD) sekreterare Elly Schlein sa att hon är villig att arbeta med regeringen för att anta fler regler som bekämpar kvinnomord och våld mot kvinnor i Italien.

Ett lagförslag som skulle stärka åtgärder för att bekämpa könsvåld i Italien kommer att nå senaten på onsdag.

Senast

Kvällens nyheter fredag 1 december

Teorin om Putins dragRysslands president Vladimir Putin skrev på...

Netflix-succén ändrade hela livet för Christopher

Christopher – som egentligen heter Christopher Lund Nissen och...

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Missa inte

Kvällens nyheter fredag 1 december

Teorin om Putins dragRysslands president Vladimir Putin skrev på...

Netflix-succén ändrade hela livet för Christopher

Christopher – som egentligen heter Christopher Lund Nissen och...

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av stapeln i Avicii Arena. Av tolv idoler återstår endast två, Cimberly Wanyonyi och Saga Ludvigsson, som...

Maidan Square: ”En ganska blygsam ukrainsk protest vände revolution”

I november var det 10 år sedan starten...

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021 skrev Expressen om mamman och dottern, som i utbyte mot pengar – ibland över miljonen...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i ett 2-0-underläge mot St. Pauli. Det andra målet som sattes var ett självmål och Hamburgs...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland, sköts till döds i Kosovos huvudstad Pristina under onsdagskvällen.Hon befann sig i en bil med...

Rysk armé på frammarsch ’i alla riktningar’ i Ukraina – Moskva

Men en ukrainsk befälhavare insisterade på att landets...