Exklusivt innehåll:

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Vad ligger bakom den kroniska bristen på toalettpapper i italienska skolor?

Från toalettpapper till tvål, italienska skolor misslyckas ofta med att tillhandahålla grundläggande förnödenheter till sina elever. Istället är föräldrar ofta för betydande bidrag för att hjälpa till med finansieringen.

ANNONS

På många skolor över hela Italien vet elever som går till toaletterna att det finns en sak de inte bör glömma att ta med: sitt eget toalettpapper, eftersom de förmodligen inte kommer att hitta något när de kommer till båsen.

På TikTok skämtar italienska gymnasieelever om den utbredda bristen på toalettpapper i många skolor och firar utseendet på en ensam rulle som en ”once in a blue moon”-händelse.

Andra elever talar om att de måste be vaktmästaren om toalettpapper varje gång de går till toaletten och får bara några ark istället för hela rullen.

I en video på appen tillfrågas två gymnasieelever om vad som är fel på landets skolsystem. ”Infrastrukturen är gammal och faller isär, det finns ofta ingen tvål på toaletterna, det finns inget toalettpapper”, säger en tjej. ”Så är det alltid” gymnasieeleven som intervjuar hennes svar.

Ännu en italiensk TikToker delar med sina kamrater elevernas rättigheter inte respekteras ofta, inklusive rätten att hitta tvål och toalettpapper på toaletterna och att ha värme i klassrummen på vintern. Radiatorer är ofta avstängda eller trasiga i italienska skolor, vilket leder till en och annan elevstrejk under vintern.

”Finns det verkligen folk med toalettpapper och tvål på toaletterna? Jag hade det inte ens i grundskolan”, sa en användare. ”I min skola är tvål en legend”, svarar en annan.

Det var ett kort ögonblick, 2016, när detta decennier långa problem avslöjades för resten av världen som upprörda brittiska tidningar skrev att en italiensk grundskola hade bett barn att ta med sin egen toalettrulle på grund av bristande finansiering.

I Italien var det här avslöjandet inte alls huvudnyhet, utan ett problem som har påverkat generationer av studenter.

År 2017Cittadinanzattiva – en ideell organisation som främjar medborgarnas rättigheter i Italien – rapporterade att 47 % av skolorna över hela landet saknade toalettpapper och 64 % saknade tvål.

Problemet har inte försvunnit sedan dess. Tidigare i år skrev 277 föräldrar i staden Ferrara på en namninsamling där de bad den lokala skolledningen att tillhandahålla toalettpapper i stadens grundskolor.

Varför saknar Italiens skolor det nödvändigaste?

”Italien investerar inte mycket i utbildning, faktiskt, de spenderar mycket mindre på det än andra europeiska länder,” sa Adriana Bizzarri från Cittadinanzattiva till Euronews.

”I år var landets utgifter för den offentliga utbildningssektorn 7 000 euro per elev på dagis och grundskola och upp till 9 000 euro per elev i gymnasiet. I andra europeiska länder är den genomsnittliga kostnaden 10 000 € per student”, tillade hon.

Landet förväntas nu spendera en del av EU:s enorma 191,5 miljarder euro till återhämtningsfonden för covid på utbildningssektorn.

”Men vi kommer att se dessa resultat först 2026,” sa Bizzarri, ”och en del av dessa pengar kommer att gå till att fixa underhållsarbeten på gammal infrastruktur.”

Alla skolor är inte likadana

Medan den italienska utbildningssektorn i allmänhet är underfinansierad, finns det skolor som inte kämpar lika mycket som andra, och som lätt kan ge sina elever det nödvändigaste.

Det beror på att det italienska skolsystemet främjar varje instituts självständighet och dess ledning, där staten beviljar medel beroende på hur många studenter, professorer och anställda varje skola har.

Även om denna självständighet kan vara bra, sa Bizzarri, tillåter den också situationer där kämpande skolor måste ta till att be föräldrar om hjälp för att finansiera skolan.

I början av läsåret, i september eller oktober, kan skolor begära ett frivilligt bidrag från föräldrar, en engångsbetalning vars summa kan variera från skola till skola och inte är reglerad på statlig nivå.

ANNONS

Dessa pengar ska hjälpa skolor att erbjuda bättre tjänster till sina elever. Även om det inte är obligatoriskt, finns det ofta ett stort socialt tryck på föräldrar att hjälpa till.

”Det finns ingen officiell prislista,” sa Bizzarri. ”Det finns grundskolor som ber om 30 euro, medan mellanstadier kan begära mellan 50 och 50 euro. I gymnasiet kan detta frivilliga bidrag vara mellan 100 och 180 euro”, fortsatte hon.

”Dessa bidrag kan vara betydande, särskilt med tanke på att skolan i Italien är gratis för elever upp till 16 år.”

Men resultatet av detta ”frivilliga bidrag”-system är en allt djupare klyfta mellan rikare och fattigare skolor, där de första drar nytta av de mer generösa bidragen från föräldrar med högre inkomster.

Medan skolor inte ber föräldrar om pengar för att köpa toalettpapper, ber de i grundskolan om pengar för att köpa läroböcker, pennor, ritböcker och så vidare.”

ANNONS

En grundskolelärare på Sardinien berättade för Euronews att lärare ofta spenderar sina egna pengar för att köpa tillbehör till sina elever. Italienska skollärare är bland de lägst betalda i EU.

En gnutta hopp

Adriana Bizzarri från Cittadinanzattiva sa att situationen har verkat förbättras efter covid-pandemin, med skolor över hela landet som lägger mer fokus på hygien – städar mer och till och med regelbundet köper toalettpapper.

”Vår organisation har i flera år kämpat för att skolor ska ha tvål och toalettpapper”, sa hon. ”Och vad vi har funnit efter pandemin är att skolor är mer uppmärksamma och inte längre ber familjer att köpa toalettpapper.”

”Nu väntar vi och ser hur länge det här kommer att pågå.”

Senast

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Missa inte

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som första land i Asien, avkriminaliserade cannabis för så kallad ”rekreation”. Det gällde både odling, innehav,...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i hamn är Marcus och Martinus Gunnarsen, 22, favorittippade till att bli Sveriges bidrag i Eurovision...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...

Politikern Søren Pape Poulsen är död

Danmark Publicerad 2 mar 2024 kl 17.38, uppdaterad kl 17.44Partilederen for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har dött.Han blev 52 år gammal, rapporterar...

Gustafssons vågade skämt om Carl Philip i Melodifestivalen

Kronprinsessan Victoria hyllas som drottningStorasyster kronprinsessan Victoria kommer dock vara en del av lördagens Melodifestival. Hon besjungs nämligen som ”drottning Victoria” av Elecktra som...

Spansk turistgrupp våldtagen i Indien

Denna artikel publicerades ursprungligen på spanska En spansk turist...