Exklusivt innehåll:

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Krögarbröderna i ny ekonomisk kris – räddas av NHL-stjärna

Brasseriegruppens räddningsplan, med ännu en rekonstruktion, kan verka överraskande eftersom det inte gått mer än sex månader sedan den senaste.

– Det är ovanligt, det måste jag säga. Men det finns inte reglerat så det får man göra, säger Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Karlstads universitet.

Den här gången rör det sig om ett så kallad moratorieackord vilket betyder att de vill ha anstånd med att betala fordringsägarna från den första rekonstruktionen.

Så sent som i januari godkände tingsrätten en omfattande rekonstruktion där ackordsuppgörelsen innebar att Brasseriegruppen skulle betala 12 miljoner till fordringsägarna i augusti och ytterligare 12 miljoner i början av 2023.

Men nu kan krögarbröderna inte betala.

Filip och Daniel Güven framför Ricordi vid Kungsträdgårdsgatan i Stockholm.

Foto: OLLE SPORRONG

Av handlingar som Expressen tagit del av skyller företagsgruppens ledning bland annat på den mediala uppmärksamheten när krogarna fick sina utskänkningstillstånd indragna. Visserligen frystes verkställigheten i avvaktan på att Förvaltningsrätten i Stockholm ska ta ställning till beslutet om torrläggning som fattats av tillståndsutskottet inom socialnämnden i Stockholm.

Enligt företagsgruppen var det många gäster som trodde att serveringstillstånden av alkohol var indragna vilket resulterade i avbokningar och uteblivna gäster med sjunkande omsättning som följd.

NHL-stjärna räddar krogbröderna

I den omedelbara räddningsplanen ingår att gruppen sålt samtliga restauranger som ingår under varumärket Vigårda till hamburgerkedjan Brödernas med de två brödraparen Joakim, 38, och Jonas Wiklander, 33, samt NHL–spelaren Mika Zibanejad, 29, i New York Rangers och brodern Monir Kalgoum, 38, som ägare. Försäljningssumman är okänd.

Ägarna till restaurangkedjan Brödernas. De två brödraparen. Från vänster till höger: Grundarna Joakim Wiklander och Jonas Wiklander samt delägarna Mika Zibanejad, tidigare hockeyspelare i Djurgården och numera i New York Rangers och Monir Kalgoum.

Foto: BRÖDERNAS

Men det finns för dagen inga friska kontanter från försäljningen som bröderna Güven kan använda för att betala fordringsägarna i augusti utan en revers som säkerhet.

Reversen – skuldebrevet– som ställdes ut i samband med köpet av Vigårdakrogarna fungerar som säkerhet för att fordringsägarna vid den första rekonstruktionen ska få sina pengar. Men krögarbröderna Filip och och Daniel Güven vädjar om respit med betalningen. Reversen är säkerheten för att de kommer att få sina 12 miljoner.

Störst bland de enskilda fordringsägare är Skatteverket som kräver drygt 24 miljoner kronor.

Brasseriegruppens skulder

• Restaurang Prinsen 13,7 miljoner kronor.

• Pas Dart 35, 2 miljoner kronor.

• Kungsholmen & Pontonen 39,5 miljoner kronor

• Ricordi 10,8 miljoner kronor.

• East 10,9 miljoner kronor.

• Godthem, Djurgården 13 miljoner kronor.

• Zink 9,9 miljoner kronor.

• Brasseriegruppen 168,6 miljoner kronor.

• Il Tempo 925 000 kronor. 

Skulderna gäller både ackordet från den första rekonstruktionen och nya skulder.

Koncernen har drygt 400 anställda och omsätter 350 miljoner kronor.

Stockholms tingsrätt godkände i fredags att rekonstruktionen får inledas och utsåg advokat Helena Ståbi till rekonstruktör. Hon genomförde även den första rekonstruktionen och var tidigare inblandad i försöket att rädda numera kraschade Metro. 

– I min egenskap av förordnad rekonstruktör ingår det i mitt uppdrag att bevaka borgenärernas rätt, och mot bakgrund av det som presenterats från bolagen i ansökningshandlingarna kan jag inte se att det skulle vara till nackdel för borgenärskollektivet att bevilja bolagen en något längre kredittid, säger hon.

Vid lunchtid på måndagen godkände Attunda tingsrätt rekonstruktionen av den sista restaurangen: Il Tempo.

Rekonstruktionen av Brasseriegruppen väntas pågå fyra till sex månader.

– Bolagen känner sig nödgade att efterfråga mer tid för att kunna reglera sina skulder till bolagens borgenärer, det är inte mer allvarligt en så, säger Brasseriegruppens juridiska ombud Tomas Lindberg.

Krögarbröderna Filip och Daniel Güven, 38, har nya ekonomiska problem

Foto: OLLE SPORRONG

De senaste åren har det skakat rejält kring bröderna Filip och Daniel Güvens krogimperium i Stockholm.

Under pandemin störtdök omsättningen på krogarna.

När Brasseriegruppen fick sin första rekonstruktion godkänd i januari innebar ackordsuppgörelsen att gruppens krogar fick sina skulder kraftigt sanerade. För många av fordringsägarna betydde uppgörelsen en rejäl ekonomisk smäll eftersom den innebar att de fick bara 25 procent av kravbeloppen. 

– Att ackordsförslagen antagits betyder att vi som restaurangkoncern nu kan påbörja återhämtningen från en branschkris av sällan skådat slag, sa vd Filip Güven till Expressen när fordringsägare – inklusive Skatteverket – tvingats skriva ned sina krav. I vissa fall innebar det att kraven blev nedskriva med 75 procent.

Den 22 juni hotades Brasseriegruppens krogar av Brasseriegruppenslkohol. Tillståndsutskottet inom socialnämnden drog då in utskänkningstillstånden för åtta av kroggruppens restauranger sedan det framkommit att pensionsbolaget Allras numera fängelsedömde vd Alexander Ernstberger lånat ut 12 miljoner till krogbröderna. Bröderna Güven lyckades undvika torrläggning av krogarna genom inhibition – frysning av beslutet – och beslutet ligger nu ligger i Förvaltningsrätten för avgörande.

Filip och Daniel Güven försvarade lånet.

– Vi var i akut likviditetsbehov och hörde att Alexander Ernstberger hade pengar så vi fick ett lån av honom, sa Filip Güven. 

Den nu beslutade rekonstruktionen går på det gamla regelverket. En ny lag träder i kraft 1 augusti.

– Det blir enklare att få rekonstruktion. Bland det nya finns inskrivet att gäldenären måste ha ordnad bokföring, säger Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Karlstad universitet.

Professor Marie Karlsson Tuula

Från 1 augusti ställs det också hårda krav på rekonstruktören.

– Det blir mer ordning och reda med det nya regelverket. Det har tidigare kunnat vara vem som helst. Nu är det bara konkursförvaltaren som får vara rekonstruktör. Man skärper samtidigt som man underlättar för företag som har ekonomiska svårigheter, säger Marie Karlsson Tuula.

Expressen har sökt Filip Güven som hänvisar till Brasserigruppens marknadsavdelning som lovar att återkomma ”senast under morgondagen”.


Nya lagen om rekonstruktion

En rekonstruktionsplan kan innehålla flera andra åtgärder än en ekonomisk uppgörelse

det så kallade livskraftstestet skärps, det vill säga det test som används för att bedöma chanserna till fortsatt verksamhet genom en rekonstruktion

  Det införs krav på den som är i rekonstruktion att ha en ordnad bokföring och en rätt att säga upp långa avtal i förtid, exempelvis ett dyrt hyresavtal

  Kraven på rekonstruktörer skärps och de ställs under Kronofogdens tillsyn.

KÄLLA: RIKSDAGEN

Senast

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Missa inte

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...

Är tillbaka i landslaget – efter tuffa petningen

Daniela de Jong skadade sig i en handfraktur under en match mot Kamerun och kommer nu missa resten av VM. Förbundskapten Tomas Axnér har...

Ny avrådan: Skriv inte ut Ozempic för viktnedgång

Läkemedelsverket har analyserat förskrivningen av diabetesläkemedel och konstaterat att antalet patienter utan historik av diabetes som fått läkemedlen utskrivna har ”ökat kraftigt” sedan 2021.–...

Iran anklagar svensk EU-diplomat för att ha konspirerat med Israel

Floderus ställs inför rätta för "korruption på jorden",...

Lovar gott inför fortsättningen

Tre spelare i Veckans lag och fyra bubblare har utmärkt sig under den gångna veckan. Målvakten Emil Kruse från Oskarshamn har stått för en...