Exklusivt innehåll:

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

”Det är för sent”: ryskt drag gynnar FN:s möte om Ukraina

Ett akut möte i FN:s säkerhetsråd som var menat som ett försök att trappa ned situationen blev omtvistat när det levererades.

Rysslands president Vladimir Putin gick på rysk tv för att tillkännage en militär operation för att skydda civila i Ukraina.

Han varnade andra länder för att alla försök att störa den ryska operationen skulle leda till ”konsekvenser som de aldrig har sett.”

Rådet, där Ryssland innehar det roterande presidentskapet denna månad, samlades på onsdagskvällen timmar efter att Ryssland sagt att rebeller i östra Ukraina hade bett Moskva om militär hjälp. Rädslan för att Ryssland skulle lägga grunden för krig visade sig ungefär en halvtimme senare.

”Det är för sent, mina kära kollegor, att tala om nedtrappning,” sa Ukrainas ambassadör Sergiy Kyslytsya till rådet. ”Jag uppmanar var och en av er att göra allt för att stoppa kriget.”

I ett spontant utbyte som inte ofta ses i rådssalen, utmanade Kyslytsya sin ryska motsvarighet att säga att hans land inte just i det ögonblicket bombade och beskjuter Ukraina eller flyttade in trupper i det.

”Du har en smartphone. Du kan ringa till tjänstemän i Moskva, sa Kyslytsya.

”Jag har redan sagt allt jag vet vid det här laget,” svarade den ryske ambassadören Vassily Nebenzia.

Han tillade att han inte planerade att väcka Rysslands utrikesminister – och sa att det som hände inte var ett krig utan en ”särskild militär operation”.

Kyslytsya avfärdade den beskrivningen utanför mötet som ”vansinnig semantik.”

Vid rådets andra krismöte den här veckan om Ukraina, fann medlemmarna sig hålla förberedda tal som omedelbart var föråldrade. Vissa reagerade slutligen i en andra omgång av hastigt tillagda kommentarer.

”Vid den exakta tidpunkten när vi är samlade i rådet för att söka fred, levererade Putin ett budskap om krig, i totalt förakt för detta råds ansvar”, sa USA:s ambassadör Linda Thomas-Greenfield.

Hon tillade att ett förslag till resolution skulle skickas ut till fullmäktige på torsdag.

Resolutionen skulle förklara att Ryssland bryter mot FN-stadgan, internationell lag och en rådsresolution från 2015 om Ukraina, sa en europeisk diplomat, som talade på villkor av anonymitet eftersom diskussionerna var privata. Resolutionen skulle uppmana Ryssland att omedelbart återkomma till efterlevnaden, sade diplomaten.

Tidigare onsdag tog diplomater från dussintals länder ordet vid FN:s generalförsamling för att beklaga Rysslands agerande mot Ukraina och vädja om dialog, medan Ryssland och allierade Syrien försvarade Moskvas drag.

Som ett eko av en berättelse som sänds till ryssarna hemma, skildrade Nebenzia sitt land som ett svar på den svåra situationen för belägrade människor i utbrytarområdena. Ryssland hävdar att Ukraina ägnar sig åt våld och förtryck, vilket Ukraina förnekar.

”Roten till dagens kris kring Ukraina är Ukrainas agerande”, sa han till rådet på onsdagen.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vädjade till länder att använda hårda ekonomiska sanktioner, starka budskap och ”aktiv diplomati” för att få Ryssland att backa. Ett svagt svar skulle äventyra inte bara Ukraina utan även begreppet internationell rätt och global säkerhet, varnade han.

Mötes en dag efter att västmakter och några andra länder införde nya sanktioner mot Ryssland, vidtog inte generalförsamlingen med 193 medlemmar några kollektiva åtgärder. Men kommentarerna från nästan 70 nationer, med fler planerade till måndag, representerade det bredaste forumet för globala känslor sedan krisen dramatiskt eskalerade denna vecka.

Ryssland grep Ukrainas Krimhalvön 2014, och pro-ryska rebeller har sedan dess kämpat mot ukrainska styrkor i de östra områdena Donetsk och Luhansk. Mer än 14 000 människor har dödats i konflikten.

Efter veckor av stigande spänning när Moskva samlade över 150 000 soldater vid Ukrainas gränser, erkände Putin på måndagen de två regionernas självständighet och beordrade ryska styrkor dit för vad han kallade ”fredsbevarande”.

Guterres bestred det och sa att trupperna gick in i ett annat land utan dess samtycke.

I slutet av natten på onsdagen, när explosioner hördes i Kiev och andra städer runt om i Ukraina, hade Guterres vädjan att ”ge freden en chans” blivit en mörkare och mer desperat vädjan.

”President Putin, i mänsklighetens namn, för era trupper tillbaka till Ryssland,” sade generalsekreteraren i kommentarer till reportrar. ”I mänsklighetens namn, tillåt inte att starta i Europa vad som kan vara det värsta kriget sedan början av detta århundrade.”

Senast

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Missa inte

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för dörren att äntra Melodifestivalens final via det nya kvalupplägget som avgörs i Karlstad på lördagskvällen.–...

Fartyg som tidigare träffats av Jemens Houthi-rebeller sjunker i Röda havet

Fartyget är det första förlorade som förstördes helt...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland när laget krossar Viborg med 5-1 och är en del av titelstriden i den danska...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som första land i Asien, avkriminaliserade cannabis för så kallad ”rekreation”. Det gällde både odling, innehav,...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i hamn är Marcus och Martinus Gunnarsen, 22, favorittippade till att bli Sveriges bidrag i Eurovision...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...