Den 17 september 2023 larmades polisen av en kvinnas arbetskamrater efter att hon inte infunnit sig på jobbet. Kvinnan hittades senare avliden i sin lägenhet, vilket ledde till en förundersökning om mord. Flera personer häktades misstänkta för inblandning i brottet, däribland kvinnans make som är på sannolika skäl misstänkt för mord. Paret hade delad vårdnad om sina två barn, men under 2022 lämnade pappan Sverige och tog med sig barnen till Grekland mot moderns vilja. Modern försökte vid upprepade tillfällen få barnen tillbaka till Sverige, en kamp som dokumenteras i en dom från kammarrätten.
Efter mordet beslutade kammarrätten att barnen skulle omhändertas av kommunen där de senast var bosatta i Sverige. Advokat Per Atterfors Omstedt, barnens juridiska ombud och ställföreträdare, välkomnade beslutet och betonade Sveriges starka skyddsnät och förutsättningar för barnens välbefinnande. Tidigare hade förvaltningsrätten ansett att omsorgen om barnen skulle hanteras av grekiska myndigheter, ett beslut som Atterfors Omstedt framgångsrikt överklagade. Han poängterade att barnen saknar anknytning till Grekland.
Socialtjänsten i barnens hemkommun har efter kammarrättens beslut skickat domen till Grekland i mitten av november. För att barnen ska kunna återvända till Sverige krävs dock att grekiska myndigheter godkänner det svenska beslutet. En enhetschef inom socialtjänsten förklarade för SVT att de inte kan hämta barnen utan Greklands medgivande, då barnen står under deras försorg. I nuläget är det oklart när eller om syskonen kan återvända till Sverige, då något besked från Grekland ännu inte inkommit.
Kammarrättens dom visar att pappan önskar att barnen ska stanna kvar i Grekland och bo hos en släkting till honom. Samtidigt närmar sig åtalet mot maken, som väntas lämnas in till Eskilstuna tingsrätt i början av januari 2024. Vid den senaste häktningsförhandlingen i början av december nekade maken till brott. Barnens framtid hänger nu i luften i väntan på besked från Grekland och utgången av mordrättegången.
Den tragiska händelsen belyser komplexiteten i internationella vårdnadstvister och de utmaningar som uppstår när ett barn tvångsförflyttas till ett annat land mot den ena förälderns vilja. Fallet väcker också frågor om samarbetet mellan länder i sådana situationer och vikten av att barnens bästa sätts i främsta rummet. I väntan på besked från Grekland lever barnen i ovisshet om sin framtid, en situation som förvärrats av moderns död och faderns misstänkta inblandning.
Den svenska socialtjänstens ansträngningar att få hem barnen illustrerar svårigheterna med att navigera i internationella rättsliga processer och vikten av samarbete mellan länder. Barnens advokat betonar vikten av att de får återvända till Sverige, där de har ett etablerat socialt nätverk och möjlighet till en trygg uppväxt. Utöver den rättsliga processen kvarstår den emotionella påfrestning som barnen utsatts för, förlusten av sin mor och ovissheten kring sin framtid.